Béla
4 °C
15 °C

P. Erika beismerte a gyilkosságot

2012.11.06. 16:49 Módosítva: 2012.11.06. 18:31
Részletes beismerő vallomást tett kedden P. Erika, a kaposvári gyermekgyilkosság egyik gyanúsítottja, a megölt 11 éves fiú nevelőapjának volt élettársa – közölte Berlik Zoltán, a 47 éves nő kirendelt ügyvédje.

A nőt a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy két hajléktalannal együtt előre kitervelten, különös kegyetlenséggel meggyilkolta a múlt hétfőn eltűnt és szombaton holtan megtalált 11 éves, felsőmocsoládi Szita Bencét, volt élettársa nevelt fiát.

Berlik Zoltán elmondta: a kedd délelőtt 9 órakor kezdődött kihallgatás előtt hosszan elbeszélgetett a védencével, aki ezt követően teljes körű, részletes beismerő vallomást tett. A kihallgatás fél négyig tartott.

Az ügyvéd közölte, hogy P. Erika a saját bűnösségére vonatkozóan is teljes, feltáró vallomást tett, de Berlik Zoltán arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a nő az esetleges felbujtói szerepét ismerte be, vagy azt, hogy ő követte el a gyilkosságot.

Berlik Zoltán arra a kérdésre, hogy kirendelt ügyvédként továbbra is ő látja-e el a gyanúsított védelmét, vagy fogadott ügyvéd védi majd P. Erikát, azt mondta: a gyanúsítottnak nincs elég pénze, hogy ügyvédet fogadjon, de nem is találna senkit, aki elvállalná. „Én magam sem vállalnám" – mondta, hozzátéve: kirendelt ügyvédként azonban kötelessége a legjobb tudása szerint ellátni a feladatát.

Berlik Zoltán kedd délelőtt, a rendőrségi kihallgatás előtt még azt mondta: P. Erika eddig nem tett vallomást. Annyit mondott, hogy nagyon szerette a kisfiút, soha nem tudott volna ártani neki, és nagyon sajnálja, ami vele történt. Megjegyezte, védence nincs jó állapotban, le van sújtva, és nem érti az ellene felhozott vádakat. A nyomozás menetéről szólva az ügyvéd közölte: a keddre tervezett helyszíni kihallgatás elmaradt, a kihallgatások folytatódnak. Hozzátette: elrendelték az igazságügyi elmeszakértői vizsgálatot is.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője elmondta: négy-hat hónap alatt  lezárulhat a nyomozás, majd egy hónapig tart, amíg vádat emelnek, és utána újabb egy hónap, amíg kitűzik a tárgyalást. Úgy véli, jövő júniusban elsőfokú ítélet születhet a gyilkosság ügyében.

P. Erikát és két kaposvári hajléktalant, az 57 éves B. Józsefet és a 41 éves K. Józsefet a Kaposvári Törvényszék vasárnap helyezte előzetes letartóztatásba. Piros Attila, Somogy megyei rendőrfőkapitány szombaton, a kisfiú holttestének megtalálása napján tartott sajtótájékoztatón azt mondta: előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett a Kaposváron eltűnt 11 éves fiú.

Szita Bencétől szombat délután Kaposváron, a Keleti temetőben vesznek végső búcsút.