Bajnaiék lennének a legerősebb ellenzéki párt

2012.11.07. 17:44

A Medián október végi felmérése szerint a kormánnyal elégedetlen választók között népszerű lett az Együtt 2014 mozgalom meghirdetése, és Bajnai Gordon a második legnépszerűbb politikus most éppen. A Medián kutatása a hvg.hu-nolvasható.

Az október 23-án új választási mozgalommal színrelépő Bajnainál csak Áder János népszerűsége nagyobb, bár a 100-ból egyetlen politikus sem ért el még csak 50 pontot sem. Ez pedig arra utal, hogy általában továbbra is utálják a magyarok a politikusaikat. A listán a harmadik Karácsony Gergely (LMP), a negyedik Mesterházy Attila (MSZP), míg a legjobb kormánypártiként az ötödik Varga Mihály (Fidesz). Orbán Viktor miniszterelnök a kilencedik, míg a 26-os lista utolsó helyezettje Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (KDNP).

Ha az Együtt 2014 párt lenne, akkor a Medián szerint a választani tudó, és részvételüket biztosra ígérő szavazók 22 százalékának támogatását élvezné. Ezzel ők lennének a legerősebb ellenzéki párt. A Fidesz azonban még így is komolyan vezet, ugyanebben a választói körben 38 százalékot kapna. A Jobbik 16, az MSZP 15, az LMP 4, a DK 3 százalékon áll ugyanezen körben.

A felmérés szerint jelentős azok aránya, akik ha az Együtt 2014 nem lenne opció, akkor nem tudnának általuk kedvelt pártot megnevezni. Az Együtt 2014 támogatói magukat az MSZP-s szimpatizánsoktól kicsit jobbra, ám az LMP-s szavazóktól jelentősen balra helyezik el egy bal-jobb tengelyen. Ugyanitt a fideszes szimpatizánsok jobbosabbnak érzik magukat a jobbikosoknál.

Nagyon kevesen akarnak szavazni, mindössze a megkérdezettek 40 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne, ha most lennének választások.