Egyedi rendszámmal járhat Péterfalvi

2012.11.07. 06:53
A nyilvánosságot szolgáló lépésnek tartja az adatvédelmi ombudsman hivatala, hogy újra egyedi rendszámot vásárolt a főnöki autónak.

435 ezer forintba került, hogy ismét egyedi rendszám legyen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének autóján. Ennyit utalt át a „NAIH–01" táblákért eljárási díj címén a hivatal az ügyben illetékes másik hivatalnak.

A Blikk érdeklődésére a NAIH-nál azt válaszolták, az adófizetőknek nem jelent pluszkiadást, az egyedi rendszám pedig a nyilvánosságot szolgáló gyakorlat az állami szerveknél. Célja, hogy azonosíthatóak legyenek a hivatali autók.

A NAIH jogelődje az adatvédelmi biztos irodája volt, amelynek „főnöki kocsiján" korábban a szintén egyedi OBH-s rendszám volt, mígnem a 2008 és 2011 között működő ombudsman, Jóri András le nem cseréltette azt „normál" betű-szám kombinációra – tudtuk meg a hatóságtól. Az idén januárban felállt NAIH elnöke, Péterfalvi Attila tehát júliusban megrendeltette és felszereltette az új egyedi azonosítót a szolgálati kocsijára, amiért csaknem félmilliót fizettek ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának.

Tekintettel arra, hogy a rendszámigénylés költsége egy másik költségvetési szervnél bevételként jelentkezett, az a központi költségvetés szintjén nem jelentett többletkiadást. Az állampolgárokra pluszterhet nem rótt – közölte a Blikkel dr. Szabó Endre Győző elnökhelyettes.

A NAIH-nál csak ez az egy, az Alkotmánybíróságon (Ab) viszont jelenleg 21 egyedi rendszám van használatban. Az Ab hivatala még 1993-ban kezdte el használni ezeket, előre lefoglalva 001-től 030-ig az MKA-s jelzéseket. Autócserekor a rendszámok átkerülnek az újonnan beszerzett gépkocsikra. Az igénylésről az Alkotmánybíróság testülete döntött '93-ban, a dolog akkor ingyenes volt. Csak a táblák legyártása jelentett akkori áron darabonként 18 000 forint plusz áfa egyszeri kiadást, összesen nettó 1 millió 80 ezer forintba kerültek.