Bővülhet a diákhitelre jogosultak köre

2012.11.08. 06:57

Adómentessé tennék a külső adományokból létesített hallgatói ösztöndíjakat, és megfontolják a Diákhitel 2-re jogosultak körének bővítését is – írja a Magyar Nemzet arra a levélre hivatkozva, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött a Magyar Rektori Konferenciának (MRK).

Az MRK korábban azt javasolta a kormánynak, hogy ne csak a gólyák, hanem a felsőbb évesek is igényelhessék a Diákhitel 2-t, az önköltségen tanuló hallgatók is részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban. Ezenfelül a felsőoktatás támogatásába beszálló piaci szereplők kapjanak adókedvezményt, és az államhoz hasonlóan vállalhassák át utólag a diákhitel visszafizetését.

A tárca ezekre reagálva azt írta: a képzési költségek finanszírozására felvehető Diákhitel 2 ez évi igénybevételének tapasztalatai alapján megfontolják a jogosultak körének esetleges kibővítését. Arról is biztosították a rektorokat, hogy a külső adományokból létesített, ösztöndíjként adható hallgatói juttatást adómentessé teszik, valamint kezdeményezik, hogy az egyetemek, főiskolák által nem jogszabályi kötelezettségként folyósított ösztöndíj adómentességet élvezzen.