Évekig tartó pereskedésbe fulladhat a tabáni ötcsillagos fürdőhotel

2012.11.08. 17:12
Nem könnyű, de nem is lehetetlen, hogy megállapodás szülessen a Rác fürdő ügyében, állítja a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes. György István szerint azonban hosszú évekig tartó pereskedés is lehet a többmilliárdos MFB-hitelből finanszírozott beruházásából, amely több mint másfél éve kulcsrakészen várja, hogy kinyisson.

A főváros nem akadályozza a 2010-ben elkészült Rác fürdő-szálló megnyitását – reagált csütörtökön a György István az Index korábbi cikkére. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint mindig azon voltak, hogy a felújított fürdő és a szálloda beinduljon.

A kialakult helyzetben mégsem engedhették meg, hogy a beruházást 6 milliárd forintos hitellel finanszírozó MFB jelzálogjogot jegyezhessen be az elkészült épületekre.

György István szerint ennek nem az volt az oka, hogy kiszúrjanak a bankkal, hanem az, hogy a bejegyzés pillanata után a főváros „bármelyik pillanatban a földterülettel együtt bebukhatja az egész projektet”. A főpolgármester-helyettes szerint ugyanis 2010 óta nem jelentkezett olyan üzemeltető cég, amely olyan üzleti tervet tudott volna felmutatni, ami biztosította volna a hotel és a fürdő életképességét, valamint az adósságszolgálatok teljesülését.

A budapesti vezetés álláspontja szerint, a jelzálog megadása után a becsődölő hotelből a fővárosnak nem maradna semmi, korábbi tulajdonrésze és az ingatlana is elúszna. Ebben az esetben pedig a városvezetést lehetne hűtlen kezeléssel vádolni.

Mint arról beszámoltunk az MFB és főváros között komoly feszültséget okozott a Rác ügye. Németh Lászlóné, jelenlegi fejlesztési miniszter még az MFB vezérigazgató-helyetteseként 2011-ben „szerződésszegéses állapot” előidézésével vádolta a Budapest Gyógyfürdő Zrt.-t, amikor kiderült, hogy a kisebbségi tulajdonnal rendelkező fővárosi cég nem engedi bejegyezni a jelzálogot.

A fedezethiányos hitelügylet kapcsán néhány hete aztán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdeményezett rendőrségi vizsgálatot a bankkal szemben.

A fürdő-szálló beruházója, Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. időközben fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kért. György István szerint viszont nehezen, de el lehetne kerülni a Rác fürdő beruházójának felszámolását, ha sikerülne megkötni a csődegyezséget. Erre januárig van lehetőség, mivel akkor jár le a Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme. A főpolgármester-helyettes elmondta, javaslatot tettek a banknak arra, hogy tőkésítse a hitel egy részét, ebbe a bank korábban nem ment bele, de most is van olyan javaslatuk, amelyről tárgyalás folyik az MFB vezetésével.

Valamennyi fél akkor járna a legjobban, ha a csődegyezséget sikerülne megkötni - tette hozzá -, mert akkor ki lehetne fizetni a beszállítókat, a Magyar Fejlesztési Bank a pénzéhez jutna, és az egész beruházás megmenekülne.

György szerint, ha nem jön össze a megállapodás, akkor évekig tartó pereskedés kezdődhet, ellenőrizhetetlen folyamat indulhat meg, amelynek a végső vesztese az állam és a főváros lehet.