Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Vona: Lenhardt szembement a Jobbikkal

2012.11.08. 09:48

„A kettőnk közötti bizalmi viszony már 2011-ben elkezdett megromlani a képviselői munkájával kapcsolatos eltérő felfogásunk miatt. Innentől kezdve többször tettem kísérletet a rendezésre, de nem sikerült megoldást találnunk” - írta csütörtöki közleményében Vona Gábor, a Jobbik elnöke Lenhardt Balázsról.

A Jobbik szerdán jelenetette be, hogy Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő kilépett az ellenzéki párt parlamenti frakciójából. A kilépés oka az volt, hogy a Lenhardt a múlt hét feljelentette Szegedi Csanádot befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt. A feljelentést a párt önkényes eljárásként értékelte, és súlyos szankcióként visszahívta a Lenhardtot a tisztségéből. A politikus szerdán azt is közölte, hogy a párt jelenlegi vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben állt.

Ezekre reagálva Vona csütörtökön azt írta, hogy Lenhardt egyre többször ment szembe, vagy tért el a párt és a frakció által képviselt állásponttól lényeges ügyekben, előzetes egyeztetés nélkül. A pártelnök szerint ilyen eset volt például a választási regisztráció bevezetéséről szóló alaptörvény-módosítás, a szavazás során Lenhardt a Fidesz frakcióval együtt szavazott.

A múlt héten Lenhardt jelezte, hogy Szegedi Csanád ellen szeretne feljelentést tenni, mert Brüsszelből bizonyos információkat kapott, amelyek visszaélésekről szóltak, írta Vona. A frakcióülésen megvitatták a kérdést, amely után Vona arra kérte Lenhardtot, hogy az elnökségi ülésen ismertesse a terveit. A pártelnök szerint Lenhardt úgy döntött, hogy egyeztetés nélkül is megteszi a feljelentést, erről pedig a Jobbik sajtóosztályának megkerülésével sajtótájékoztatót is szervezett.

Vona a szerdai frakcióülésen közölte a politikussal, hogy mivel a frakció véleményét figyelmen kívül hagyva, egyeztetés nélkül kezdett bele akciójába, ezért a bizalma megrendült benne. „Mivel ő a fegyelmezettségnek sokadszorra sem tudott eleget tenni, bizonyította, hogy nem tud csapatjátékosként velünk küzdeni, ezért megkértem, lépjen ki a képviselőcsoportunkból” - írta Vona.

„Sem nekem, sem a frakciónak nem a feljelentés ténye, nem Szegedi Csanád „saulfordulásának” elítélése a problémánk, hanem az elnöki kérést és a frakció akaratát figyelmen kívül hagyó elintézési mód” - fogalmaz a pártelnök.