Leállították a paksi erőmű négyes blokkját

2012.11.09. 23:53

Egy műszaki hiba javítása miatt péntek reggel, előre ütemezetten leállították a paksi atomerőmű 4-es számú blokkját. A MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatójának közlése szerint a hiba javítása után, várhatóan hat nap múlva kapcsolják újra a hálózatra a reaktort. Kovács Antal elmondta, hogy a blokknál az elmúlt héten a tervezett mértéket meghaladó szekunderköri, tehát nem radioaktív közegben levő víz szivárgását észlelték a szakemberek.

A hiba azonosításához először csökkentették a reaktor teljesítményét, majd a javítás idejére, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.-vel történt egyeztetés után pénteken hajnalban tervezett, ellenőrzött módon leállítottak a 4-es blokkot.

Kovács elmondta, hogy a történtek a biztonságra nem voltak hatással, ezért az eset nem bejelentésköteles, a nemzetközi INES skálán a nullás besorolást sem éri el. A kommunikációs igazgató beszámolója szerint a munkatársai az előírásoknak megfelelően jártak el; az esemény során nem sérültek a biztonsági előírások, és sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot, sem a környezetet nem fenyegette semmilyen veszély.