Mesterházy: Az MSZP nélkül nem lesz kormányváltás

2012.11.09. 09:02 Módosítva: 2012.11.09. 09:03
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint pártja és az Együtt 2014 mozgalom szavazótábora kiegészítheti egymást. Az LMP-s Jávor Benedek tárgyalna Bajnaiékkal.

Mesterházy Attila a Medián legújabb közvélemény-kutatásának hírére a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: jó hír, hogy a felmérés alapján a demokratikus ellenzéknek több szavazója van, mint a Fidesznek.

„Ha az MSZP továbbra is teszi a dolgát a baloldali szavazókért, az Együtt 2014 pedig meg tudja nyerni a liberális, konzervatív és bizonytalan választókat, akkor jól kiegészíthetik egymást, és el lehet zavarni ezt a kormányt” – mondta.

Hozzátette: az MSZP támogatottsága 2009 óta most a legnagyobb a teljes népességben, így a szocialista párt nélkül „egészen biztosan nem lesz kormányváltás”.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy az ellenzéki együttműködés nem korlátozódhat a választásokra, abban is meg kell állapodni, hogy mi történjen a kormányváltás másnapján, az MSZP ezért küldi el szakpolitikai programjait a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak és a szakszervezeteknek.

Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető ugyanebben a műsorban azt mondta: felelőtlenség lenne, ha pártja nem vizsgálná meg az együttműködés lehetőségét az Együtt 2014 mozgalommal.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Jávor Benedek úgy felelt: korai erről beszélni, de szerinte több olyan személy is elképzelhető, aki jobban tudná mozgósítani a választókat, mint Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon.

Az Együtt 2014 országos aláírásgyűjtő akciót indított csütörtökön. A választói összefogást támogató nyilatkozatot a tervek szerint harminc városban, Budapesten tizenöt ponton, illetve internetes felületen lehet majd aláírni. Az utcai aláírásgyűjtést a Szolidaritás szervezi.