Tobin-ügy: videóüzenetet küldött az ír kormányfőnek az apa

2012.11.09. 07:43

Az ír kormányfő közbenjárását kérte a halálra gázolt gyermekek édesapja azért, hogy  Francis Ciarán Tobin letöltse a rá kiszabott büntetést - írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában azt írta, hogy a több mint tíz éve halálra gázolt Zoltai Petra és Marci édesapja a magyarországi ír, és az írországi magyar nagykövetnek juttatta el Enda Kenny ír miniszterelnöknek szánt videoüzenetét, kérve, hogy ők juttassák el azt a miniszterelnöknek.

"Számomra, és bátran állíthatom, hogy minden magyar és európai állampolgár számára elfogadhatatlan a döntés, amellyel... büntetlenséget biztosítottak egy ír állampolgárnak, aki ellen jogerős ítélet született Magyarországon" - mondta a felvételen az apa.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - távollétében három év fogházra ítélte, majd azt 18 hónapra csökkentette. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.