A Youtube-on harcolnak a művészek a kormánnyal

2012.11.11. 13:41 Módosítva: 2012.11.11. 13:49

A független társulatok megszűnnek, ha nem kapják meg időben az állami támogatásokat - erről szól az a videó, amiben színészek és táncművészek figyelmeztetik a kormányt és közönséget működésük ellehetetlenülésére. A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) nevében beszélők szerint (többek között Goda Gábor, Bodó Viktor, Schilling Árpád, Pintér Béla, Mundruczó Kornél, Frenák Pál) a kulturális kormányzat már azzal is nagy szívességet tenne, ha tájékoztatná őket a terveiről és a költségkeretekről, hogy legalább tudják, milyen keretek között tervezhető a további működés.

A társulatok konkrétan azt kifogásolják, hogy a független előadó-művészeti szervezetek részére megítélt, 2012. évi működési hozzájárulásokra az Emberi Erőforrások Minisztériuma - törvényi kötelezettsége ellenére - még mindig nem kötötte meg a támogatási szerződéseket. A Bodó Viktor-féle Szputnyik már májusban jelezte, hogy a bizonytalanná vált állami támogatás miatt nehéz helyzetbe kerültek, ezért kénytelenek leállni egy időre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Youtube-ra feltöltött videóval válaszolt a társulatvezetők szerdai videójára.

Ebben a szakpolitikusok (egy részük sajtóközleményeket felolvasva) amellett érvelnek, hogy a terület minden képviselőjéért felelnek, a független művészeket a kormány egyébként is támogatja, ahogy sok közgyűjtemény és színház működéséhez, az art mozik üzemeléséhez és sok könyv kiadásához is hozzájárul. A kabinet "több magánkezdeményezés mellé odaáll, fontos a kulturális élet az Operától a romkocsmákig", a határon túli művészetekig.

De a költségvetés egyensúlyára is figyelemmel kell lenni. A finanszírozási döntések hátterében durva kényszer áll: ezekben az években kell a legnagyobb részleteket törleszteni az államadósságra, ami a szocialisták korábbi eladósító politikájának a hibája.

A minisztérium szerint jó lenne, ha a társulatok nem csak az államra, hanem a nézőik jegyvásárlásaira is jobban támaszkodnának.