no

A rendőrség vizsgálja a kajászói gazdák akcióját

2012.11.12. 17:48 Módosítva: 2012.11.12. 20:02
A kajászói gazdák akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, derült ki, miután a kormányszóvivői iroda korábban politikai indítékúnak és jogellenesnek nevezte, hogy más földjét kezdték művelni a demonstrálók.

Attól függően, hogy milyen törvénysértést állapítanak meg a nyomozás végén, vagy saját hatáskörben kezdeményeznek eljárást, vagy feljelentést tesznek az illetékes hatóságoknál, írta közleményében a Belügyminisztérium (BM).

Vasárnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció során művelni kezdték az állami földbérleti pályázaton más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. Szerintük ugyanis Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre.

Az akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, valamint a Fejér Szövetség szervezte a kajászói gazdákkal együttműködve. A Fejér Szövetség álláspontja szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatának nyertese a jogszabályokban meghatározottnál mintegy 70 hektárral nagyobb területet kapott bérbe. Megfogalmazásuk szerint a terület feletti rendelkezést a törvényesség helyreállítása érdekében a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba vonták, majd a területet körbekerítették  és beszántották.

A kormányszóvivői iroda hétfőn délelőtt közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját. A BM közleményében azt írta: a kajászói esetben a rendőrség jelenleg a „tényállási elemeket gyűjti össze és értékeli".

Mint kiemelték: a belügyminiszter a hivatalba lépésekor egyértelművé tette, „hogy az ország területén a hatályos törvényeknek megfelelő magatartást kell tanúsítania mindenkinek. Aki törvényt sért, az vallástól, felekezettől és párthovatartozástól függetlenül a hatályos törvények szankciójával kell, hogy szembenézzen".

Az NFA közleményében azt írta, hogy a kajászói jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett, és állítása szerint minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a  törvények szerint jár el, és emlékeztetett arra, hogy azokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint történik. A földhaszonbérleti pályázati rendszer felépítése az NFA szerint kizárja a spekulációt.

A földalapkezelő azt is közölte, hogy komolyan veszi az esetet, szakértője a helyszínen tájékozódott arról. A NFA hangsúlyozta: nem hagyja, hogy kár érje a magyar államot, illetve a nyertes gazdákat, és a jövőben is a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján segíti a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását.

Az NFA adatai szerint Fejér megyében eddig 112 szerződést kötöttek mintegy 5207 hektár területre. A földterületek 78 százalékát természetes személyek kapták, összesen mintegy 3965 hektárt. A megyében az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 46 hektár, amelynek 67 százaléka 50 hektár alatti, és csupán 9 százaléka éri el a 100 hektárt.

Szabó Rebeka, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja közleményében azt írta: pártjuk továbbra is támogatja a gazdákat, és nem fogja hagyni, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a „végtelenségig a családi gazdálkodók szemébe hazudjon".