Nagyon alapfokú nyelvvizsgát is lehet majd tenni

2012.11.15. 14:01 Módosítva: 2012.11.15. 14:02

A Nemzeti Erőforrások Minisztériumában készült nyelvoktatási stratégia tervezete az A2-es szintű nyelvvizsgát is bevezetné, amely a legalapvetőbb nyelvi ismereteket mutatná, írja az eduline.hu. Az alapfokúnál is alacsonyabb szintű nyelvvizsgát elsősorban a szakiskolásoknak szánja az oktatási államtitkárság.

A nyelvvizsgáknál jelenleg a B1-es szint felel meg az alapfoknak, a B2-es a középfoknak, a C1-es pedig a felsőfoknak. Külföldön alig van példa A2-es szintű vizsgára, de ez az eduline szerint az itthoni statisztikákban jól mutatna.

Az A2-es szinten az embernek meg kell értenie olyan mondatokat és gyakrabban használt kifejezéseket, amelyek az őt közvetlenül érintő területekhez kapcsolódnak: ezek például a nagyon alapvető személyes, valamint családdal kapcsolatos információk, a vásárlás, a helyismeret vagy  az állás.

A tervezet szerint  „nálunk az alapfoknak nevezett, és a nyelvtudást már megnevezésében sem kellően értékelő B1 valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatának képességével. Bizonyos szakmák, foglalkozások ellátásához azonban elegendő az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása”.

A szakiskolai kerettanterv tervezete alapján a diákok csak heti kétszer 45 percben tanulnának idegen nyelvet (jelenleg a szakiskolák majdnem kétharmadában heti három nyelvórát tartanak), arra pedig az intézményeknek végképp nincs lehetőségük, hogy egy második idegen nyelv oktatását is elindítsák.