Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsz éve nem költözött ki ennyi magyar

2012.11.15. 15:52 Módosítva: 2012.11.15. 15:58
Ötven százalékkal nőtt az év első félévében Németországba emigrálók száma a tavalyihoz képest. Az elköltöző magyarok száma 2005 óta folyamatosan növekszik. Ez kumulációs folyamatként is működhet, hiszen a több és több elvándorló, még továbbiakat is magával vonzhat.

Rendkívüli mértékben nőtt a Magyarországról Németországba irányuló emigráció. A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki adatai szerint 46 százalékkal nőtt a Magyarországról érkezők száma. Az első fél évben Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak. Németországból Magyarországra 13 023-an költöztek el, a mérleg így 12 392 fős bevándorlási többletet jelez.

A növekedés mértéke a válság sújtotta országok adataihoz hasonló. Az első helyen Görögország áll, ahonnan 78 százalékkal többen érkeztek Németországba, mint 2011 első félévében. Ez a mutató Spanyolország és Portugália esetében 53-53 százalék.

„Ez a szám kiemelkedően magas” – mondta Melegh Attila szociológus. A téma szakértője szerint a trend érthető, mivel a magyar gazdaság relatív helyzete, a magyar munkaerőpiac állapota nem javult érdemben, és a szociális támogatások rendszere is gyengült. „Mindez hozzájárul az elvándorlás növekedéséhez.” – vélte Melegh. Kisebb mértékben a friss, határon túl élő magyar állampolgárok is szerepet játszhatnak ebben a növekvő trendben. Más oldalról a német gazdaság is keresletet is generál, hiszen ezt mutatja, hogy általában nőtt a bevándorlás Németországba. Ez mindig kétoldalú kapcsolat.

Húsz éve nem volt ilyen

Hasonlóan magas féléves elvándorlási számot nem mértek az utóbbi húsz évben. A Németországba emigrálók száma 2005 óta folyamatosan növekszik. 2010 és 2011 közt jelentősen megnőtt (10 ezer fővel) a kivándorlás  amely a mostani német adatok szerint azóta is nő. Ez kumulációs folyamatként is működhet, hiszen a több és több elvándorló, még  továbbiakat is magával vonzhat.

A Németországban élő magyar állampolgárok száma is jelentősen nő: míg 2005-ben 47 ezer fő szerepelt a statisztikákban, 2011-ben már 73 ezer magyar állampolgár kereste a megélhetését ebben az országban, tudtuk meg a migrációkutatótól. Melegh szerint történelmi okokból Németország és Ausztria a magyar migráció jellemző célpontjai. Valószínű, hogy más célországokban is nő a magyar bevándorlók száma, de nem feltétlen ilyen mértékben.

A Destatis adatai szerint valamennyi bevándorlót együttvéve összesen 500 595-en érkeztek az országba a január-júniusi időszakban, ami 66 ezres, 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!