Húsz éve nem költözött ki ennyi magyar

2012.11.15. 15:52 Módosítva: 2012.11.15. 15:58
Ötven százalékkal nőtt az év első félévében Németországba emigrálók száma a tavalyihoz képest. Az elköltöző magyarok száma 2005 óta folyamatosan növekszik. Ez kumulációs folyamatként is működhet, hiszen a több és több elvándorló, még továbbiakat is magával vonzhat.

Rendkívüli mértékben nőtt a Magyarországról Németországba irányuló emigráció. A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki adatai szerint 46 százalékkal nőtt a Magyarországról érkezők száma. Az első fél évben Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak. Németországból Magyarországra 13 023-an költöztek el, a mérleg így 12 392 fős bevándorlási többletet jelez.

A növekedés mértéke a válság sújtotta országok adataihoz hasonló. Az első helyen Görögország áll, ahonnan 78 százalékkal többen érkeztek Németországba, mint 2011 első félévében. Ez a mutató Spanyolország és Portugália esetében 53-53 százalék.

„Ez a szám kiemelkedően magas” – mondta Melegh Attila szociológus. A téma szakértője szerint a trend érthető, mivel a magyar gazdaság relatív helyzete, a magyar munkaerőpiac állapota nem javult érdemben, és a szociális támogatások rendszere is gyengült. „Mindez hozzájárul az elvándorlás növekedéséhez.” – vélte Melegh. Kisebb mértékben a friss, határon túl élő magyar állampolgárok is szerepet játszhatnak ebben a növekvő trendben. Más oldalról a német gazdaság is keresletet is generál, hiszen ezt mutatja, hogy általában nőtt a bevándorlás Németországba. Ez mindig kétoldalú kapcsolat.

Húsz éve nem volt ilyen

Hasonlóan magas féléves elvándorlási számot nem mértek az utóbbi húsz évben. A Németországba emigrálók száma 2005 óta folyamatosan növekszik. 2010 és 2011 közt jelentősen megnőtt (10 ezer fővel) a kivándorlás  amely a mostani német adatok szerint azóta is nő. Ez kumulációs folyamatként is működhet, hiszen a több és több elvándorló, még  továbbiakat is magával vonzhat.

A Németországban élő magyar állampolgárok száma is jelentősen nő: míg 2005-ben 47 ezer fő szerepelt a statisztikákban, 2011-ben már 73 ezer magyar állampolgár kereste a megélhetését ebben az országban, tudtuk meg a migrációkutatótól. Melegh szerint történelmi okokból Németország és Ausztria a magyar migráció jellemző célpontjai. Valószínű, hogy más célországokban is nő a magyar bevándorlók száma, de nem feltétlen ilyen mértékben.

A Destatis adatai szerint valamennyi bevándorlót együttvéve összesen 500 595-en érkeztek az országba a január-júniusi időszakban, ami 66 ezres, 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.