Tűzoltók szállítanák el a tilosban parkoló autókat

2012.11.15. 12:24 Módosítva: 2012.11.15. 12:24

Együttműködési megállapodást írt alá szeptember 20-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) és Budapest Főváros Közterület-felügyelete (BFKF). A közterület-felügyelet honlapján elérhető dokumentum szerint az FKI vállalja, hogy beszáll a tilosban parkoló autók elszállításába.

A katasztrófavédelem a feladat ellátásában egy darus, csúszóplatós járművel vesz majd részt, amivel 24 órában elszállítja „a BFKF által jelzett és hatósági szempontból ellenőrzött esetekben a Budapest területén közúti, vagy közösségi közlekedést akadályozó, szabálytalanul parkoló személygépjárműveket" – rögzíti a megállapodás.

Az FKI szabad kapacitásai terhére a köz- és közérdekű feladatok ellátását ingyen vállalja, ha a BFKF ezen felül is igénybe veszi a szolgáltatásait, akkor önköltséget számol fel. A járművet a katasztrófavédelem üzemelteti, cserébe a közterület-felügyelet biztosítja a 24 órás szolgálat személyi feltételeit.

Habár a megállapodást már szeptember 20-án aláírták, és ugyanezen a napon hatályba is lépett, Kisdi Máté, a katasztrófavédelem sajtószóvivője elmondta: a végleges megállapodást és magát a járművet november 30-án tárják a nyilvánosság elé. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a megállapodás fő célja a közúti balesetek felszámolása és a forgalmi akadályok elhárítása, a két szervezet együttműködését pedig "példaértékűnek" tartja.

Kevésbé derűlátó az ügyben a Lánglovagok.hu tűzoltóportál. Az oldal szerdai cikkében érthetetlennek nevezi, hogy miért végezné ingyen a szolgáltatást az egyébként is pénzügyi gondokkal küzdő katasztrófavédelem. A cikk szerzője szerint az is aggályos, hogy a daruval felszerelt óriásjárművet mennyire lehet majd használni a belváros szűk utcáiban.