Döntöttek a kórházigazgatói pályázatokról

2012.11.16. 17:30

Döntés született a fekvőbeteg-ellátó intézmények élére júliusban kiírt pályázatokról közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkársága. A 47 kórház vezetői tisztségére kiírt pályázat 32 poszt esetében zárult eredményesen, 15 helyen eredménytelen lett.

A Magyar Nemzet egy héttel ezelőtt írt arról, hogy több tucat kórház élére az eredeti tervek szerint november elsejével kellett volna kinevezni az új főigazgatókat, de ez nem történt meg. A lap szerint a kormánypárti frakción belül komoly viták voltak ez ügyben.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) július 29-én írt ki pályázatot az állami fenntartásba került városi egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire, valamint azoknak a korábbi megyei önkormányzati és fővárosi egészségügyi intézményeknek a főigazgatói posztjára, ahol a pályázatot előzőleg eredménytelennek nyilvánították.

A 47 kórház vezetői tisztségére kiírt pályázat 32 poszt esetében zárult eredményesen. A Soproni Erzsébet Oktató Kórházban Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős volt államtitkára, a miniszterelnök fejlesztésekért felelős megbízottja nyújtotta be a nyertes pályázatot. A politikus, aki egyébként a Fidesz regionális politikai igazgatói tisztségét isbetölti, korábban a Kisalföld című lapnak úgy nyilatkozott: át kell gondolnia, mely feladatait tartja meg a poszt elnyerése esetén. Elmondta, a miniszterelnök melletti feladatait szeretné a továbbiakban is ellátni és országgyűlési mandátumát is kitöltené.

A Bajai Szent Rókus Kórházat a jövőben is a jelenlegi igazgató, Tóth Gábor vezeti. A Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben Kallai Árpád, a Keszthelyi Kórházban Kvarda Attila, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Trombitás Zoltán marad az igazgató.

Változás lesz viszont például a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban, amelyet mostanáig Repa Imre vezetett, helyette Moizs Zsuzsanna lesz a kórházigazgató. Szintén új igazgató, Ficzere Andrea vezeti a jövőben a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházat, ahol korábban Golub Iván töltötte be ezt a posztot. E két kórház vezetésére a pályázatot most második alkalommal írták ki, miután az első kör eredménytelennek bizonyult. Akkor több 62 éves, illetve annál idősebb pályázó nem nyerte el a posztot. Repa Imre ebben az évben a 62., míg Golub Iván a 65. életévét tölti be.

A 47 kórház vezetői posztjára kiírt pályázat 15 esetben eredménytelenül zárult, ezek közül 11 helyen 30 napon belül új pályázatot írnak ki.

A gazdasági társasági formában működő kórházak igazgatói pályázatai ügyében is döntött az államtitkárság pénteken.

A lista szerint a gazdasági társaságok közül 11 helyen eredményesen zárult a pályázat. Három kórház - a Kunhegyesi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft., a Veresegyházi Missio Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. és Tapolcai Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft. vezetői posztját 30 napon belül ismét meghirdetik. A Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére pedig nem keresnek új vezetőt, mivel az intézmény év végéig egy másik kórházzal integrálódik majd.