Nándor
3 °C
16 °C

Valamivel kevesebb egészségügyi dolgozó emigrál

2012.11.16. 15:08 Módosítva: 2012.11.16. 15:08

A Világgazdaság pénteki számában azt írta: szeptember végéig elérte az 1660-at azon egészségügyi dolgozók száma, akik külföldön vállalnának munkát. Azt írták, hogy az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma, tavaly már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH).

A minisztérium szerint nincs is akkora baj

Az Emmi viszont - szintén az EEKH adataira hivatkozva - azt közölte, hogy idén megváltozott a növekvő tendencia. Míg az év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet.

Az EEKH aktuális adatait tekintve az Emmi azt is megjegyezte, hogy a hatósági bizonyítványt kérők létszámában benne vannak azok a magyar egyetemen végzett külföldi hallgatók is, akik az egyetem elvégzése után elhagyják az országot, visszamennek hazájukba. Egy ember többször is kérhet hatósági bizonyítványt, ha tehát valaki minden évben próbálkozik, de nem szerződik le külföldön, akkor minden évben újra megjelenik a létszámban - tették hozzá.

Emellett az orvosok egy része magyarországi állását megtartva vállal külföldön is munkát (hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal). Ők ugyanúgy megjelennek a hatósági bizonyítvány nyilvántartásban, mint akik valóban elhagyják a hazai egészségügyi rendszert - fejtette ki a tárca.

A minisztériumi sikerpropagandának ellentmond a német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki sajtóközleménye. Az adatok szerint 46 százalékkal nőtt a Magyarországról Németországba érkezők száma. Az első fél évben Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak. Németországból Magyarországra 13 023-an költöztek el, a mérleg így 12 392 fős bevándorlási többletet jelez.

A németországi emigráció azért érdekes, mutatott rá az Index által megkérdezett szakértő, mert ez a legfőbb célpontja a hazai kivándorlásnak.

Rendkívüli mértékben nőtt a Magyarországról Németországba irányuló emigráció. A