Giró-Szász: A kormány viccnek tekinti Lukasenka szavait

2012.11.17. 22:06
Giró-Szász András kormányszóvivő viccnek nevezte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz kormányfő szavait, miszerint a magyaroknak "elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, és kijózanodtak".

A szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány elkötelezett a demokrácia és a jogállam mellett. "A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni és viccnek is tekintjük, hiszen Magyarország a demokrácia es a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági es társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon" - mondta.

Lukasenka a Belta fehérorosz hírügynökség tudósítása szerint pénteken, országa új magyarországi, illetve franciaországi nagykövetének kinevezésekor beszélt arról, hogy "Magyarország szocialista ország volt. Jóbarátok voltunk régebben. Nagyon közeli volt a kapcsolatunk. Végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból (mindenből, ami most Európában zajlik), és kijózanodtak."

Lukasenka szerint egész Európára jellemző, hogy az emberek hozzáállása megváltozik a demokráciához és a piacgazdasághoz és ez történik Franciaországban is.

"Magyarországgal és Franciaországgal erősíteni fogjuk a kapcsolatainkat. Az ott élő emberek a saját tapasztalataik alapján jobban megértik majd Fehéroroszországot is" - mondta. "Magyarország az Magyarország. Nem veszíthetjük el. Kapcsolatokat kell építenünk velük, éppen úgy, mint Lengyelországgal, Bulgáriával és a balti államokkal."  • Hírek
  • Árfolyam