Hoffmann Rózsa: Nem lesz pedagógussztrájk

2012.11.18. 22:33

Az oktatási államtitkár szerint nem lépnek sztrájkba a pedagógusok. Hoffmann Rózsa erről az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt vasárnap este. Mint kifejtette: nem hiszi, hogy sor kerülne a sztrájkra, de ha mégis megtörténne, akkor ez azért lenne, mert a szakszervezetek nem állnak el irreális követeléseiktől.

Hoffmann felidézte, hogy az érdekvédők által a miniszterelnöknek küldött levélben első helyen a köznevelési törvény visszavonása szerepelt, illetve hogy annak számos paragrafusát halasszák el. Hasonló elvárásuk a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének elhalasztása. Ezek olyan lehetetlen kérések, amelyeket biztosan nem lehet teljesíteni - szögezte le Hoffmann. Az államtitkár szerint ha ez lenne a sztrájk kiváltó oka, akkor az korántsem az ő kudarca lenne, hanem azt mutatná, hogy vannak az országban néhányan, akik nem kedvelik őket, és azt szeretnék, ha másként irányítanák az oktatást.

Se sztrájk, se többletterhek

Hoffmann Rózsa személyes tapasztalataira hivatkozva azt mondta: nincs sztrájkkészültség az iskolákban; mint fogalmazott, „hergelik a pedagógusokat”, de a többségük józan, és pontosan tudja, miről van szó. Megjegyezte, hogy folytatják az egyeztetéseket, de az öt szakszervezet között sincs összhang, ezért korai sztrájkról beszélni.

Az oktatási államtitkár kérdésre válaszolva megismételte: nincs szó többletterhekről, ez szándékos félremagyarázása a pedagógusok életpályamodelljének. Az egyéb munkákat, a gyerekekkel való foglalkozást, a kirándulások szervezését munkaidőhöz kötötték, heti 32 órához, de Hoffmann kifejtette, hogy ez nem többletmunka.

Pokorni Zoltánnak, az oktatási bizottság fideszes elnökének azon véleményéről, hogy nem tartja jónak valamennyi intézmény állami fenntartásba vételét, azt mondta: ugyanez az MSZP véleménye is. Itt valóban nézetkülönbség van, de a kormány általa is képviselt, egyértelmű véleménye, hogy az állam nem veheti át csak az elszegényedett, lecsupaszított iskolákat. Ez eldőlt a köznevelési törvényben és az azóta alkotott jogszabályokban. „Pokorni Zoltánnak, az MSZP-nek vagy a szakszervezeteknek a különvéleményét ismerjük, tiszteletben tartjuk, de nem fogadjuk el” – fogalmazott Hoffmann.

Alapvető kompetenciák, általános műveltség

Hoffmann Rózsa a jóslás kategóriájába sorolta a szocialista Hiller István azon véleményét, hogy nem lesz több forrás összességében az intézményátvételre, illetve a rendszer fenntartására. Ennek semmi alapja sincs - szögezte le az oktatási államtitkár, aki szerint a források rendelkezésre állnak, és az idő is elegendő lesz. A felsőoktatást érintő zárolásokra, a keretszámok csökkentésére vonatkozó kérdésre Hoffmann azt válaszolta, a zárolás ténye igaz, de ez nem pénzkivonás. Ez azt jelenti, ha a helyzet javul, visszakapják ezt a forrást a felsőoktatási intézmények.

Az oktatási államtitkár a szakiskolák kerettanterveiben szereplő ismeretanyag mennyiségét firtató kérdésre azt mondta: ezekbe az intézményekbe a legalacsonyabb tudással rendelkezők mennek, s a diákok az óraszámok egyharmadában olyan közismereti órákon vesznek majd részt, amely az általános műveltségüket, az alapvető kompetenciájukat fejleszti.