Jávor szerint nem reális az LMP stratégiája

2012.11.18. 12:57

Olyan stratégiát fogadott el az LMP kongresszusa, amely felett eljárt az idő, és nem reális – kommentálta Jávor Benedek, a párt eddigi frakcióvezetője, hogy miért mondott le a kongresszus szombati döntése miatt pozíciójáról.

Jávor a csillebérci táborban zajló pártkongresszus második napján tartott sajtótájékoztatón leszögezte: neki is volt egy elképzelése arról, hogy hogyan lehetne az LMP-t a 2014-es választásokra a magyar politikai élet meghatározó szereplőjévé tenni, a kongresszusi küldöttek azonban nem ezt támogatták.

Jávor szerint a döntés, amely nemet mondott a Bajnai Gordon vezette E2014-gyel kötendő szövetségre, nyitva hagyja ugyan a párbeszéd lehetőségét, de kétségbe vonja a megegyezés valódi szándékát. A döntés legitim – szögezte le a volt frakcióvezető, de mivel nem áll összhangban az ő eddigi elképzeléseivel, úgy határozott, hogy félreáll, és lehetőséget ad más olyan politikusnak, aki hisz ebben az új stratégiában.

Jávor arról is beszélt, hogy ő továbbra is biztos abban, hogy az LMP legfontosabb célja, az Orbán-kormány leváltása elérhető, de szerinte kétséges, hogy ebben a pártnak milyen szerepe lesz.

Vasárnapra kiderült, hogy a távozó Jávort Mile Lajos váltja majd a frakcióvezetőségben. Az 54 éves Mile az LMP alapító tagja, aki korábban megjárt már számos más politikai alakulatot is. A rendszerváltás után az MDF színeiben volt parlamenti képviselő, az MDF kettészakadása után pedig a Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

Mile Lajos
Mile Lajos
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az LMP kongresszus döntéséről a párt szóvivője, Csiba Katalin elmondta: "a vibráló és demokratikus vita" során tisztázták, hogy az LMP jelenlegi parlamenti párttal nem fog választási szövetséget kötni. Az E2014-hez való csatlakozás ellen pedig az volt a legfőbb érv, hogy a szövetség eddig nem tisztázta viszonyát az MSZP-hez, valamint, hogy Bajnai Gordon a „régi kurzusok” egyik szereplője, az LMP viszont éppen ezek leváltására jött létre.

Az Együtt 2014 még nagyobb felelősséget érez

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom alapítószervezetei – a Milla Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület – tudomásul veszik az LMP döntését, miszerint a párt nem kíván intézményesítetten részt venni a változást akaró erők együttműködésben. Az E2014 közleménye szerint az LMP szombati határozata nem a választói összefogás sorsáról, hanem az LMP jövőjéről hozott döntés volt. Az LMP tegnapi kongresszusán 77:84 arányban alulmaradt az a meggyőződés, hogy a párt számára fontos értékek megvalósulásához csak az Orbán-rezsim leváltásán keresztül vezet az út. Az E2014 szerint ugyanis a választójogi törvény módosítása miatt minden ellenzéki erő előtt két út áll: vagy a változás mellett teszi le a voksát és ezért együttműködésre törekszik, vagy egyéb szempontokat hangsúlyoz, és ezáltal végül az Orbán-rezsim túléléséhez asszisztál. Az LMP-s döntés „nem csökkentette, hanem növelte a felelősségünket abban, hogy a következő választásokra az Együtt 2014 olyan alternatívát kínáljon a változást akaró választóknak” – írta a szervezet közleményében.