Bajnai nem érti az LMP-t

2012.11.19. 21:06
A Haza és Haladás Egyesület elnöke számára nem egyértelmű az LMP döntése, de azt állítja, "minden értetlensége ellenére" nem csalódott, és az Együtt 2014 így is képviselni fogja az LMP által vallott értékeket. Egyelőre nem küldenek újabb szervezeteknek meghívót az Együtt 2014-be, ennek Bajnai szerint jövő tavasszal lehet itt az ideje.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: az LMP által vallott értékeknek helyük van az Együtt 2014 választói mozgalomban, akkor is, ha a párt nem csatlakozik hozzájuk. Az LMP kongresszusa a hétvégén döntött arról, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de felhatalmazást adott arra, hogy képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

Bajnai azt mondta: számára nem egyértelmű az LMP döntése, mivel a pártot nem csatlakozásra kérték fel, hanem arra, hogy tárgyaljanak a csatlakozásról. Hozzátette: tiszteletben tartják az LMP-kongresszus határozatát. A labda mostantól nem az Együtt 2014 térfelén pattog, ha az LMP akar tárgyalni, "azt nyilván jelezni fogják", válaszolta a riporter kérdésére.

Bajnai szerint az LMP-nek az a szárnya, amely felülkerekedett vagy azt gondolja, hogy egyedül is képes leváltani a jelenlegi kormányt, "vagy más forgatókönyvben gondolkodik". Ő nem lát esélyt arra, hogy bármely ellenzéki párt egyedül képes legyen legalább két és fél millió szavazót megnyerni. Szerinte a rezsimváltásra a jelenlegi választójogi szabályok alapján csak széles összefogással van lehetőség.

Bajnai hangsúlyozta, hogy az összefogásban helyük van azoknak az értékeknek, amelyeket az LMP hitelesen képvisel: a korrupcióellenességnek, a jogállamiságnak és a fenntartható fejlődésnek. A legjobb az lenne szerinte, ha az LMP képviselné ezeket, de ha ők nem csatlakoznak, akkor a választói mozgalom tagjainak kell megjeleníteniük ezeket az értékeket.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "minden értetlensége ellenére" nem csalódott az LMP döntése miatt, szerinte a kongresszus színvonalas elvi vita után határozott, és a történtek azt mutatják, hogy van gerincük a győzteseknek és a veszteseknek is.

Arra a felvetésre, hogy a csatlakozást ellenzők nagyrészt épp az ő személyével magyarázták elutasításukat, Bajnai úgy reagált: álvitának tartja ezt, mert nem azt kérték az LMP-től, hogy álljanak be mögé, hanem azt, hogy álljanak a három alapító - az általa vezetett egyesület, a Milla és a Magyar Szolidaritás Mozgalom - mellé. Arról, hogy ki milyen szerepet tölt be, jövő nyáron érdemes beszélni, mondta.

A volt kormányfő szerint ugyanakkor a döntő kérdés nem az, hogy mit akarnak a pártok, hanem az, hogy mit szeretnének a választóik. Szerinte pedig a választók egyre nagyobb része azt várja, követeli, hogy megszabadítsák a jelenlegi rezsimtől, és azokat támogatja, akik ezt lehetővé tudják tenni. Így vannak ezzel az LMP és az MSZP szavazói is, jegyezte meg.

Bajnai Gordon arról is beszélt, nincs itt az ideje annak, hogy újabb szervezeteknek küldjenek meghívót az Együtt 2014-be, az LMP esetében is csak a kongresszus közelsége indokolta ezt. Szerinte jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más, "meghatározó ellenzéki erőkkel" is tárgyaljanak. Addig mindenkinek tennie kell a dolgát, így az Együtt 2014-nek meg kell szólítania a ma még párt nélküli, de változást akaró választókat, mondta.