Bokros már szervezi új konzervatív pártját

2012.11.19. 13:58
Az Orbán-kormányból kiábrándult jobboldali szavazók támogatására számít Bokros Lajos a 2014-es választáson. Az egykori pénzügyminiszter és MDF-es miniszterelnök-jelölt új pártot alapít.

Az Index információi szerint már az alapítókat és az induló tagokat keresi Bokros Lajos új pártjához.

Forrásaink szerint az elmúlt hónapokban az egykori pénzügyminiszter esztergomi otthonában tartott értelmiségi találkozókon formálódott ki egy új politikai szervezet alapításának gondolata. Az összejöveteleken Bokrosék egy új jobboldali párt létrehozását határozták el.

Úgy tudjuk, hogy a jelenleg Brüsszelben EU-képviselőként dolgozó Bokros egy olyan konzervatív-liberális szerződésben lát lehetőséget, amely a Fideszből, és az Orbán-kormány tevékenységéből kiábrándult jobboldali szavazóknak is vonzó lehet.

Bokros nemrég a Heteknek adott interjújában beszélt először legújabb politikai terveiről, és ott egyértelműen leszögezte: biztosan lehet majd rá szavazni 2014-ben. Később egy tévéinterjúban megerősítette szándékát, hogy bár egyelőre nincs saját pártja, de vizsgálja annak a lehetőségét, hogy milyen formában tudna indulni a 2014-es választáson.

Az Index megkereste Bokros titkárát, Kerék-Bárczy Szabolcsot a pártalapítás részleteivel, az egykori MDF-es szóvivő azonban csak annyit közölt, hogy egyelőre nem időszerű a pártról beszélni.

Bokros Lajos a Horn-kormányban töltött be pénzügyminiszteri posztot, majd hosszabb szünet után a Dávid Ibolya vezette MDF fedezte fel magának a gazdasági szakembert. A Fórum elnöke – komoly belső feszültségeket okozva pártjában – keresztülvitte, hogy 2009-ben ő vezesse a párt listáját az EP-választáson. Az MDF 5,3 százalékot kapott, így Bokros európai parlamenti mandátumot szerzett.

2010. A választások éjszakáján a Szilágyi Erzsébet fasorban Dávid Ibolya és Bokros Lajos
2010. A választások éjszakáján a Szilágyi Erzsébet fasorban Dávid Ibolya és Bokros Lajos
Fotó: Nagy Attila / Index

A Dávid Ibolya Bokrosba vetett bizalma a 2010-es országgyűlési választás előtt is töretlen maradt. Az MDF-et azonban Bokros miniszterelnök-jelöltsége sem tudta megmenteni, a párt nem jutott be a parlamentbe, majd elnök- és névváltáson ment át. Az MDF utódpártja, a JESZ azóta folyamatosan követeli, hogy Bokros mondjon le brüsszeli mandátumáról.