Élőlánccal tiltakoznak a regisztráció ellen

2012.11.19. 17:16 Módosítva: 2012.11.19. 18:04

Több ezren, főként idősek gyűltek össze hétfőn délután öt órára a Kossuth téren, hogy a Demokratikus Koalíció felhívására tiltakozzanak a választási regisztráció ellen.

A demonstrációt arra az időpontra hirdették meg, amikor az Országgyűlés megtárgyalja a témát, csakhogy közben a parlamentben elhalasztották a regisztráció megvitatását. A DK ugyanakkor megtartotta az élőláncos tiltakozást.

Tudósítónk szerint a főként idősebbekből álló tüntetők - akik között megjelent például a DK rendezvények állandó vendége, Vágó István - körbeérték az Országházat, de a rendőrök a kapuknál biztosították a ki- és bejárást, nem volt olyan fennakadás, mint az LMP korábbi akciójánál. Ellentüntető csak pár volt, egyikük Őszöd: a szarháziak feliratú, a korábbi kormányzat tagjainak fényképeivel feldíszített táblával bosszantotta az élőláncosokat. Az ellentüntetőt a rendőrök arrébb terelték. És volt még egy férfi, akik Elkúrtad!-os pólóban sétálgatott, de nem igazán törődtek vele.

A rendezvényre feleségével érkező, rövid beszédet tartó Gyurcsány Ferenc szerint ha a kormánytöbbség megszavazza a választási törvény módosítását, akkor 2014-ben nem lesznek szabad választások, mert elveszik a polgároktól azt a jogot, hogy eldönthessék, ki vezesse az országot. Ha az Országgyűlés megszavazza a regisztrációt, a DK az Európai Unióhoz fordul az alapjogok megsértése miatt, és szégyen ide, szégyen oda, nemzetközi választási megfigyelőket hívnak majd 2014-ben.