no
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megjelent a rendőrmotoros elgázolásáról készült videó

2012.11.19. 11:45 Módosítva: 2012.11.19. 13:05
Apátfalván egy osztrák férfi október 11-én elgázolt egy 35 éves motoros rendőrt, aki belehalt a sérüléseibe. A Kurier szerint egy videó alapján a rendőrök támadhatták meg a Hummer sofőrjét, és paprikaspray-vel fújták arcon, ezért nem láthatta az előtte álló járőrt. Az ügyészség ezt nem kommentálta, de elmondta: két videó is a birtokukban van a teljes eseménysorról. A nyomozás még folyik, de a nyomozók megállapították, hogy a Hummer összes ablaka fel volt húzva.

A motoros rendőrt Apátfalván halálra gázoló Hummer vezetőjét előbb egy rendőr „támadta meg”, feltehetően paprikaspray-vel fújta le, ezért Thomas B. nem is látta, hogy elgázolja az előtte álló járőrt – állítja a Kurier című osztrák napilap egy videófelvétel alapján.

A terepjárókonvoj egyik autójából készült videón az látszik, hogy a két szirénázó rendőrmotoros előbb Thomas B. terepjárója mellett és mögött megy, egy szürke autóból pedig egy civil ruhás rendőr száll ki kezében pisztollyal, hogy megállítsa a többieket. A Kurier szerint a felvételen a szirénázás, a szélzaj és az autók zaja miatt nem hallatszik, de a rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott a helyszínen.

Az egyik rendőrmotoros ezután megelőzi a Hummert, a másik rendőr pedig félreáll és kinyújtott kézzel odafut a vezetőfülkéhez, ahova be is nyúl. A távolról készített videón nem látható, hogy pontosan mi történik az autónál, de a hummeres ezután hirtelen gázt ad. A kocsi az intézkedő rendőrt is félrelöki egy kicsit, majd nem egyenesen halad tovább. Ekkor gázolja halálra az előtte álló motorost.

Az osztrák lap szerint a videó megerősíti azt a feltételezést, hogy a Hummert vezető Thomas B. nem látta, hogy előtte áll a másik rendőrmotoros, ezért üthette el őt. A lapnak a férfi ügyvédje, Friedrich Schweikert azt mondta: védence szerint spray-t vetettek be ellene, és ezért nem látott semmit. A lap megszólaltatott egy korábbi bécsi ügyészt és bírót is. Wolfgang Mekis azt mondja: a paprikaspray irtózatos fájdalmat okoz, és pánikreakciót vált ki.

Az osztrák férfi október 11-én gázolta el a 35 éves motoros rendőrt, aki belehalt sérüléseibe. A gázolót korábban már 28-szor büntették, többek közt hivatalos személy elleni erőszak, és fegyveres rablás miatt. A 34 éves osztrák állampolgárt hivatalos személy ellen elkövetett emberöléssel gyanúsítják, ami 10-től 20 évig, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfő délutánra rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett. A még folyó nyomozásra hivatkozva csak kevés dolgot közöltek, ugyanakkor miután nyilvánosságra került a videó, szükségesnek tartották, hogy megszólaljanak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyomozók a birtokába jutottak egy olyan videófelvételnek, amely a teljes eseménysort megmutatja. Ezt is a konvojban haladó egyik Hummer sofőrje készítette, és részben kegyeleti okokból nem hozták nyilvánosságra, részben pedig a nyomozás érdekei miatt.

A Kurier által nyilvánosságra hozott videórészlet nem ebből a felvételből származik. A gyanúsított ügyvédje a múlt héten nyújtott be egy hétperces videót, amely szintén rögzítette a teljes eseménysort. Az ügyészség szerint ennek a felvételnek a megvágott verziója került most nyilvánosságra. Most szakértők elemzik mindkét eredeti videó mindegyik képkockáját, tették hozzá.

Az ügyészségi sajtótájékoztatón kitértek arra is: miután a gyanúsított Hummerjét lefoglalták, megvizsgálták, és mind a négy ablaka fel volt húzva. Egy újságíró erre megkérdezte, hogy ebből le lehet-e vonni azt a következtetést, hogy a rendőr nem használt paprikaspray-t. Erre az volt Fazekas Géza szóvivő válasza, hogy az ügyészség nem kíván következtetést levonni, csupán a tényt közölték.

A Blikk az előző héten azt írta, hogy az osztrák férfi német ügyvédjén keresztül 14 millió forintért próbálta eladni az esetről készült videót, amelyet több tévének is árult. Azt állították, hogy a videó bizonyítja majd védence ártatlanságát. A hummeres konvoj utolsó autójában ülő egyik utas által készített felvételt látta a Központi Nyomozó Főügyészség is, szerintük nem befolyásolja az ügy minősítését.

A Kuriernak Thomas B. ügyvédje azt mondta: védence és annak családja is cáfolja, hogy a Hummert vezető férfi drogot fogyasztott volna. A lapnak a férfi barátja azt állította: "Elképzelni sem tudom, hogy bármi köze lett volna a drogokhoz". A magyar rendőrség korábbi tájékoztatása szerint ugyanakkor Thomas B. szervezetében ópiát- és morfinszármazékokat találtak.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint egy internetes baráti társaság négy járműből álló konvojban tartott hazafelé egy romániai túráról, amikor a határ után a későbbi gázolóval szemben egy traffipax-ellenőrző pontnál gyorshajtás miatt intézkedtek a rendőrök.

Az osztrák sofőr viszont kifogásolta a helyszíni bírságot. A konvoj tovább haladt, majd találkoztak egy civil rendőrautóval, amelyre a férfi ráhúzta a Hummert és kárt is okozott az autójában. A Kurier szerint a Hummer nem állt meg, vezetője még be is mutatott a civil ruhás rendőrnek.  A rendőr erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr. A rendőrök szirénázva próbálták feltartóztatni a terepjárót, de a megállás helyett a hummeres ráhúzta kocsiját a mellé érkező motoros rendőrre is.

Ezután a civil autóban ülő rendőr célzott lövéseket adott le a Hummerre, de nem járt sikerrel. A másik motoros rendőr megelőzve a terepjárót, egy apátfalvai kereszteződésnél letámasztotta a járművét, így akarta megállítani a Hummert. A konvoj ugyan megállt, de aztán álló helyzetből a sofőr hirtelen gázt adott, és elütötte a rendőrt.

Az Apátfalván elhunyt 35 éves rendőrhadnagyot, Kenéz Imrét hősi halottá nyilvánították, és október 26-án helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt Szegeden.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport