Semjén a szociológia-szakdolgozatát is másolhatta

2012.11.19. 10:54
Jelentős átfedéseket talált a hvg.hu Semjén Zsolt 1992-es, az ELTE szociológia tanszékére beadott szakdolgozata és 1991-es, a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián megvédett teológiai témájú doktori disszertációja között.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 90-es évek elején párhuzamosan vett részt a két képzésen. A New Age értelmezési kísérlete című 51 oldalas szociológiai diplomamunkájának 46 oldalas törzsszövege a cikk szerint 32-33 oldal részben szó szerinti, részben enyhén átfogalmazott, részben egyszerűsített átvételt tartalmaz a pázmányos A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című teológiai doktori disszertációjából.

A hvg.hu írása konkrét szövegidézetekkel illusztrálja a két dolgozat közötti egyezéseket, illetve hasonlóságokat. A cikk azt is bemutatja, hogy a teológiai doktoriban még más véleményeként, idézőjelek között átvett szövegrészletek a szociológiai diplomamunkában már Semjén saját véleményeként, idézőjel és forrásmegjelölés nélkül szerepelnek. Az ELTE-re beadott munkában szerepel egy hétoldalas táblázat, amit a szerző Lothar Gassmann New Age: Jön az egységes világvallás című tanulmányából vett át, viszont ezt nem jelölte meg a szövegben.

A hvg.hu vasárnap este írta meg, hogy Semjén Zsolt doktori disszertációja jelentős mennyiségű szövegazonos átvételt, illetve szó szerinti fordítást tartalmaz korábban megjelent művekből, idézőjelek megfelelő használata nélkül, és német nyelvű forrásokra hivatkozik, jóllehet nincs nyoma, hogy a szerző beszélné a nyelvet. A Miniszterelnökség reakciójában nevetséges politikai támadásnak minősítette a cikk megállapításait.