Zagyva György Gyulát próbára bocsátották

2012.11.19. 14:31 Módosítva: 2012.11.19. 14:52
A váci városi bíróság nem jogerős ítélete szerint a jobbikos képviselő zaklatás vétségét követte el 2010 nyarán Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon. A bíróság arra jutott, hogy Zagyva és félelemkeltés céljából fenyegette a Hetek című lap két munkatársát.

Zaklatás vétsége miatt bűnösnek mondta ki a váci városi bíróság Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, ezért nem jogerősen próbára bocsátotta. A Budapest Környéki Törvényszék épületében kihirdetett ítélet szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával. A másodrendű vádlottat, I. Bélát megrovásban részesítették.

Az utolsó szó jogán Zagyva azt mondta, hogy szerinte Magyarországon a nemzeti oldalhoz tartozók másodrendű állampolgárok, akikkel a sajtó mindent megtehet, de reméli, hogy a bíróság ellen tud állni a „médiakampánynak”. A másodrendű vádlott úgy fogalmazott: „jó, hogy az özönvízért nem mi vagyunk a felelősek”.

Az ítélet kihirdetését félbe kellett szakítani, mert a tömeg egy része tapsban tört ki. Borbély Attila tanácsvezető bíró a hallgatóság rendzavarása miatt kiüríttette a termet, később pedig az indoklást kis időre abbahagyva az elsőrendű vádlottat kellett figyelmeztetnie, mert ő is távozni akart.

Hetek két évvel ezelőtti beszámolója szerint Verőcén 2010 augusztusában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett  Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula, a rendezvény főszervezője, aki egyben a HVIM elnöke is egyben, egy faházban megfenyegette a lap két újságíróját. Közölték velük, hogy a két riporter ellenséges területre tévedt, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak.

A rendezvény ideje alatt, augusztus 6-án a lap arról írt, hogy „életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón”.  Zagyva György Gyula a barakkban, amelynek bejárata fölött halálfej volt, „a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál”.

A beszámoló szerint a beszélgetés közben ilyen mondatot hangzottak el: „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el”.  „Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, s ti most beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket”.

A vádlottak ügyvédje a perben korábban azzal érvelt, hogy az újságírók eleve előítéletekkel telve érkeztek a fesztiválra, a melléjük rendelt kísérők pedig a biztonságukat szolgálták. Szerinte fenyegetésről szó sem volt. A tanácsvezető bíró ezzel szemben idézte Zagyvának az egyik újságíróhoz intézett verőcei mondatát, miszerint „legszívesebben nekirontana, kitaposná a belét és felkoncolná”. Ez és az ehhez hasonló kijelentések megvalósították a félelemkeltés céljából való fenyegetést, jelentette ki a bíró.

Azt viszont nem találta bizonyítottnak, hogy Zagyva pattogtatta volna a karikás ostort, és azt sem, hogy a faház ajtaját kulcsra zárták. Az ítélet meghozatalakor figyelembe vették a faházban a Hetek munkatársai által készített körülbelül két perces magnófelvételt is (a sértettek közel 40 percig tartózkodtak benn, a magnót kikapcsoltatták velük, mondván annak használatához nem volt írásos engedélyük a szervezőktől), de a nyilvánvalóan elfogult tanúk vallomásaira nem támaszkodott a bíróság, hangzott el. Az ügyész, aki pénzbüntetés kiszabását kezdeményezte három nap gondolkodási időt kért. A vádlottak és védőjük felmentésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

A jobbikos képviselőt nemrég Eger belvárosában, a tilosban kapták el a rendőrök, amikor jogosítvány nélkül vezetett egy Chryslert, amelynek lejárt a műszakija.