Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Áder levelet írt Mesterházynak

2012.11.20. 16:36
Az államfő azt ígéri a szocialista pártelnöknek, hogy alaposan meg fogja fontolni a választási eljárási törvényt érő kritikákat, az alkotmányossági aggályokat. Mesterházy Attila személyes találkozót kért, Áder János viszont arra kérte őt: levélben küldje el neki majd az MSZP észrevételeit. Mesterházy közölte: sajnálattal veszi tudomásul, hogy nem lesz találkozó.

A Köztársasági Elnöki Hivatal kedd délután közzétette a válaszlevelet, amelyet Áder János államfő írt Mesterházy Attilának, az MSZP vezetőjének. Az MSZP hétfő délután közleményt adott ki arról, hogy Mesterházy személyes meghallgatást kért levélben Áder János köztársasági elnöktől a választási eljárási törvénnyel kapcsolatban.

A szocialisták szerint a tervezet "a demokratikus választási rendszer teljes felszámolására tör", ellentétes az alkotmánnyal és az uniós alapértékekkel is. Mesterházy azt kérte Ádertől, hogy a kettejük közti megbeszélés a választási eljárásról szóló törvény elfogadásának napján vagy azután legyen, hogy aggályaikat "meghallgatva és megfontolva" Ádernek még legyen ideje a jogszabály előzetes normakontrollját kérni az Alkotmánybíróságtól.

A köztársasági elnök által írt válaszban személyes találkozóról nincs szó, viszont Áder igyekszik megnyugtatni Mesterházyt. "Számomra mindennél fontosabb 1990-ben életre hívott polgári demokráciánk, alkotmányos jogaink és demokratikus értékeink védelme. Ezért ha a legcsekélyebb kétség is felmerül bennem bármely törvény alkotmányosságát illetően, egyetlen pillanatig sem fogok habozni, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljak" - írja. "Mindez tisztségemből adódó felelősségem, amely sosem lesz annak függvénye, hogy ki bátorít erre, és ki nem" - teszi hozzá.

Áder arra kéri Mesterházyt, hogy ha a szocialista frakciónak a törvény végső szövegével kapcsolatban megalapozott alkotmányos aggályai lesznek, közvetlenül az elfogadás után juttassa el neki levélben a frakció részletes és tételes alkotmányjogi észrevételeit arról, hogy a törvény mely paragrafusának melyik rendelkezése miért ütközik az alaptörvénybe. Megígéri, hogy "alapos megfontolás tárgyává" teszi majd az MSZP hozzá eljuttatott észrevételét. Az államfő hozzátette, hogy ezt a felhívását az összes olyan országgyűlési frakciónak eljuttatja, amely kritizálta a még el nem fogadott törvény tervezetét. "Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az Ön megalapozott alkotmányjogi érvelése épp oly fontos számomra, mint minden megfontolásra méltó érv, mely szabadságunkat és demokráciánkat szolgálja" - zárt a levelet az államfő.

Mesterházy Áder válaszára kedd délután úgy reagált: "sajnálattal veszem tudomásul, hogy Áder János köztársasági elnök nem ad lehetőséget a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetőjével való találkozóra". Hozzátette: "személyesen fogok gondoskodni arról, hogy az MSZP álláspontját és aggályait eljuttassam az államfőhöz".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek