Jogellenes négy bíró korhatár miatti felmentése

2012.11.21. 18:13
A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság négy Heves megyei, életkora miatt felmentett bíró perében hozott szerdán ítéletet. Megállapította felmentésük jogellenességét, és visszahelyezte őket a tisztségükbe – közölte Barsi József, a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője.

A bíróság nem jogerős döntése kötelezte a törvényszéket mint alperest, hogy tegye meg a bírák kinevezéséhez szükséges intézkedéseket a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, továbbá fizesse meg a bíráknak a tárgyalás időpontjáig elmaradt illetményüket.

Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság (Ab) 2012 júliusában a bírák nyugdíjazásának szabályozását, ezért azt a hatálybalépés napjára, 2012. január 1-jére visszaható hatállyal megsemmisítette.

2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya – tudatta az Országos Bírói Hivatal (OBH) a luxembourgi Európai Bíróság november eleji döntését követően, amely kimondta: a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Az OBH adatai szerint a felmentett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz. Az ügyekben eddig született ítéletek abban a kérdésben egységesen foglalnak állást, hogy a jogviszonyok rendezésére – a jelenleg hatályos jogszabályok szerint – csak peres eljárásokban kerülhet sor.