Kész az újabb kutyacsont alakú körforgalom

2012.11.22. 15:42 Módosítva: 2012.11.22. 17:25
A II. kerületben ma avatták fel hivatalosan az augusztus óta épülő körforgalmat. Kapott áldást, megtisztelte Szikora Robi, a helyiek szerint pedig tényleg felgyorsítja a közlekedést.

Van akit babapiskótára, másokat kutyacsontra emlékeztet a szokatlan alakú, a Törökvész út - Kapy utca - Csatárka út csomópontjában ma átadott körforgalom. (Hasonlót már máshol is találhatunk.) Az egyedi stílus oka, hogy a betorkolló utcák, a Törökvész út és a Kapy utca - Csatárka út kb. harmincöt fokos hegyesszöget zár be egymással, így nem lehetett másképp megoldani körforgalom kialakítását a területen. A kereszteződésben gyakran voltak balesetek, dugók, a jelzőlámpa mögött sorakoztak az autók.

A kereszteződés másik jellegzetessége, hogy a körforgalom közepén áll meg a 11-es busz, ami mellett egy szűk sávban haladhatnak el autók. Erre azért volt szükség, hogy az utasok könnyebben átszállhassanak a csatlakozó járatokra. A BKK sofőrök visszajelzése alapján jó helyre került a megálló.

Az eseményen beszédet mondott Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere. Harminc éve lakik a környéken Szikora Robi, akik szintén megjelent. Az útcsatlakozások a mozgáskorlátozottak számára járhatónak épültek, a vakok és gyengén látók tájékozódását  pedig úgynevezett taktilis kövekkel segítik.

A munkálatok miatt kénytelenek voltak áthelyezni a csomópontban lévő Krisztus-alakot, amit  ideiglenesen védett helyen őriztek. A kereszteződés szakrális nevezetességének minősült, százötven éve állították helyi szőlősgazdák. Az átépítés előtt lefényképezték, majd szétszedték a feszületet és talapzatát, a Pasaréti Páduai Szent Antal Plébánia által javasolt tervek alapján pedig a Verecke-lépcső és a Törökvész út találkozásához került. Lendvai Zalán atya áldását adta a szoborra és a körforgalomra.

A beruházás összköltsége százhetven millió forint volt, amit II. kerületi önkormányzat saját forrásaiból fedezett.