Gyöngyöspatán nem tudják, ki cigány

2012.11.22. 16:48

December 6-ára halasztotta mai tárgyalásán az Egri Törvényszék az első fokú ítélet kihirdetését a gyöngyöspatai iskolai szegregációs perben. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) 2011 októberében azért perelte be Gyöngyöspata önkormányzatát és a falu általános iskoláját, mert 2004 óta külön osztályokba sorolva, külön emeleten tanulnak a cigány és a nem cigány gyerekek. Emellett külön ebédelnek és külön ünnepelnek az iskolai ünnepségeken is – mindezt a jogvédők törvénysértőnek tartják.

A cigányok a kereset szerint gyengébb színvonalú oktatásban részesülnek, és az is diszkriminatív, hogy napközibe csak az járhat, akinek mindkét szülője dolgozik. A CFCF úgy véli, az iskolában a sajátos nevelési igényű gyerekek jogai is sérülnek.

Előkészítő iratában az alperes önkormányzat arra hivatkozott: senkit nem kötelezhetnek arra, hogy nyilatkozzon az etnikai hovatartozásáról, ezért amíg ez nem történik meg, jogilag egyetlen gyerek sem tekinthető cigánynak, így pedig diszkriminációról sem lehet beszélni. Az önkormányzathoz a helyi kisebbségi önkormányzat csak egy konkrét megkereséssel fordult az ügyben, annak eleget is tettek. A gyerekeket a beiratkozás sorrendjében, azaz objektív alapon sorolják osztályokba.

A felperes alapítvány ügyvédje perbeszédében ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ha egy jelölt a cigánybűnözés szlogenjével kampányolva nyer időközi választást, akkor utóbb ne hivatkozzon arra, hogy nem tudja, ki cigány és ki nem. Az önkormányzat jogi képviselője arra hivatkozott, hogy mivel az idei tanévben csak egy osztály indult, fogalmilag kizárt a diszkrimináció. A CFCF ezért azt kérte, hogy a bíróság a korábbi évfolyamok tekintetében állapítsa meg a jogsértést.

Az alapítvány a jogsértő helyzet megszüntetését és konkrét határidőkhöz kötött deszegregációs intézkedések életbe léptetését, míg az önkormányzat a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Az Egri Törvényszék december 6-án hirdet ítéletet.

Gyöngyöspata az elmúlt években sajátos hírnévre tett szert a romák és a többség között kiéleződött viszony, valamint a Jobbik helyi szervezete által a faluba hívott gárdisták járőrözése és a kapcsolódó demonstrációk miatt. A településen 2011 júliusában időközi polgármester-választást tartottak, amit a jobbikos Juhász Oszkár nyert meg.