Már a nyakkendőjét köti Orbán Viktor

2012.11.22. 13:43
Valami kompenzációt a magyaroknak kapniuk kell, ha már az előterjesztés 30 százalékot vágna a Magyarországnak járó EU-s pénzekből 2014-2020 között. Úgy tűnik, ezt elfogadják a brüsszeli intézmények is, csak az a kérdés, hogy milyen ajánlatot kap Orbán Viktor. Brutális alkudozás indul csütörtök este az EU következő költségvetéséről.

Csütörtök este Brüsszelben az EU tagállamainak vezetői összeülnek, hogy megállapodjanak, mennyi pénzt tesznek bele az Európai Unió 2014-2020 közti költségvetésébe, és a pénzt feladatonként és országonként hogyan osszák el.

Őrült alkudozás kezdődik, sokak szerint akár még hétvégére is itt ragadhatnak a politikusok, annyira távoliak az álláspontok. Még az sem kizárt, hogy nem sikerül megállapodni, hiszen minden országnak vétójoga van. Bár ez nagy kudarc lenne, a decemberi csúcson már a föderációs törekvésekről kellene megegyezniük a tagállamoknak, és kínos lenne idén úgy szilveszterezni, hogy az EU következő pénzügyi ciklusára nincs meg a költségvetés.

A legfontosabb vitákról itt olvashatja el korábbi cikkünket, a lényeg, hogy a nettó befizetők minél kevesebbet akarnak berakni a közösbe, a kohéziós és agrártámogatások fő haszonélvezői viszont ragaszkodnak minden eddig megkapott euróhoz. Az Európai Bizottság pedig egyszerre akarja szinten tartani az eddigi költéseket, viszont kutatás-fejlesztésre, innovációra, oktatásra akarna sokkal többet költeni. Mivel ezek új területek lennének, és mindenki ragaszkodik a régi forrásaihoz, ezért a tagállamok éppen innen nyesnének a legszívesebben, hogy a pénzüknél maradjanak.

Valamit adnának

A címben szereplő „cukorka” kifejezés egy bizottsági forrástól származik, aki szerint Magyarország biztos kap valami jobb ajánlatot, mint az eddigi javaslat. "Kapnak a magyarok cukorkát" - fogalmazott. Magyarország ugyanis a legnagyobb vesztese lenne az új költségvetésnek, ha azt a mostani előterjesztés alapján fogadják el.

Ennek részleteirőlitt olvashatja el korábbi cikkünket, a magyar tárgyalási taktikáról pedig itt olvashatja el interjúnkat Győri Enikő EU-államtitkárra. A lényeg, hogy a Magyarországnak járó kohéziós támogatások mintegy 30 százalékkal csökkennének a mostani ciklushoz képest. Ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja.

Hivatalosan soha nem vetette fel a magyar kormány, hogy vétóra készülne, ezzel nem fenyegetett a csúcs előtt Orbán Viktor (míg brit, francia, osztrák, holland és svéd kollégái ezt megtették, illetve vita volt az esetleges vétóról Dániában és Romániában is, persze mindenütt más és más okból). Magyar diplomáciai forrásból úgy értesültünk, hogy a magyar kormány tartózkodni kíván a hangos hisztériától, a nemzetközi sajtó előtti fenyegetőzéstől, de az eredeti tervezetre aligha fog Orbán Viktor rábólintani.

Egyenként puhít Rompuy

A tárgyalásokat Herman Van Rompuy tanácsi elnök vezeti, a ciprusi EU-elnökség stábjának már két hete el kellett engednie a történetet, és eddigi közvetítő – békéltető szerepük mostanra minimálisra csökkent.

Rompuy emberei az elmúlt hetekben egyenként tárgyaltak minden tagállam képviselőivel. Úgy tudjuk, hogy ezek alapján múlt hét végére kialakult egy javaslat a magyar fájdalom enyhítésére (cukorka!) is, ám ennek természetéről nem sikerült konkrétumot megtudni. Lehet, hogy abba a javaslatba kapaszkodnak, ami még az év első felében, merült fel (került az úgynevezett „tárgyalási dobozba”), és a mi a válságtól leginkább sújtott tagállamoknak ígér valamiféle kompenzációt. E terv szerint azon országok, amelyek GDP-je 2008 és 2010 között több mint 1 százalékkal csökkent, GDP-arányosan több kedvezményhez juthatnak, mint a többiek. Lényegében a balti államokra és Magyarországra szabták ezt a javaslatot.

Az forrásaink szerint bizonyosnak látszik, hogy a magyar igények figyelembe vétele napirenden lesz, és Orbán Viktornak biztosan nem kell üres kézzel felállnia az asztaltól. Arról azonban nem tudtunk meg semmit, hogy az EU intézményei által kidolgozott javaslat mennyi pénzről szól, ez elfogadható-e a magyar kormánynak, illetve a többi tagállam hogyan viszonyul majd a tervhez.

Nagyon kemény egyeztetések előzik meg a csúcsot az utolsó pillanatban is, hiszen nemcsak Orbán Viktor elégedetlen az új költségvetéssel. A dánok a britekhez hasonlóan visszatérést akarnak maguknak, a franciák nem akarják az agrártámogatások csökkentését, a britek nagyon jelentős kiadáscsökkentést követelnek, a svédek szerint kutatásra kellene költeni és nem tehenekre. A nettó befizetők közül Németország, a kedvezményezettek közül pedig Lengyelország még a legelégedettebb, e két ország igyekszik a kompromisszum felé terelni a saját táborát is.

Az éjszakai  siker érdekében Rompuy tanácsi elnök és Barroso bizottsági elnök egyenként, külön-külön tárgyal napközben a tagállamok vezetőivel.

Az Index csütörtök este 9-től a helyszínről közvetíti a tárgyalás menetét.