Nem bűncselekmény az obszcén kritika

2012.11.22. 10:54 Módosítva: 2012.11.22. 20:37

Közel két évnyi nyomozás után a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség megszüntette azt a büntetőeljárást, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feljelentése nyomán a hatóság létrejötte és tevékenysége miatt tiltakozó blogger ellen indítottak, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtökön.

2010. decemberében egy blogger tiltakozván a NMHH eljárásai ellen (a hatóság többek között egy a Tilos Rádión sugárzott angol nyelvű rapszám miatt adott ki sajátos hangvételű közleményt), kifejezetten obszcén módon ábrázolta az NMHH elnökét. Ahogy az ügyészség határozata fogalmazott, Szalai Annamária „internetről legyűjtött fényképeit erotikus tartalmú fényképekre montírozta”, ezeket a képeket pedig az általa regisztrált szalaiannamaria.net oldalon helyezte el.

Ezek után tett feljelentést a hatóság , a lassan csordogáló nyomozás elemeként házkutatást is tartottak a bloggernél idén márciusban. Mint ahogy arról az Index is beszámolt, a rendőrség akkor lefoglalt egy winchestert, és a gyanúsított bloggert ki is hallgatták. Ő akkor részben elismerte a tettét, de mint fogalmazott, szerinte egy politikus arca és neve nem minősül személyes adatnak.

A nyomozás folyamán tanúként meghallgatták Szalai Annamáriát is, aki elmondta, hogy 2010 decemberében több ismerőse szokatlan képeket látott róla az interneten. Ez után kezdett nyomozásba az NMHH biztonsági szolgálata, és ennek nyomán találtak rá a bejegyzett domainekre, melyekről a bejegyzője ráadásul az NMHH nevére kért számlát. Ezek után tettek feljelentést, a rendőrség pedig különleges személyes adattal való visszaélés miatt kezdett el nyomozni.

A nyomozást végül az ügyészég a héten megszüntette, az indoklás szerint a képek külső szemlélő számára is nyilvánvalóan montírozottak, ezek alapján "egyértelmű a kívülállók számára is, hogy a felvételek nem a sértett szexuális szokásaira utaló adatokat tartalmaznak, hanem az alkotó azt úgy nevezett MÉM-nek szánta, amely az interneten terjedő egyfajta karikatúra."

A TASZ üdvözölte az ügyészségek döntését, hiszen évek óta képviselik azt, hogy a hogy a közszereplő neve és képmása nem lehet más, mint közérdekből nyilvános adat. Ebből pedig az következik, hogy a személyes adattal visszaélés bűncselekményét a blogger fogalmilag nem is követhette el. Ezt helyesen bontja ki az ügyészség is, és minthogy Szalai Annamária a kihallgatása során kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy nem kíván becsületsértés miatt feljelentést tenni, az eljárást is megszüntette – zárul a TASZ közleménye.

Az NMHH szerint jogállami megoldás született

A médiahatóság délután közleményben üdvözölte, hogy az ügyben jogállami megoldás született. "Olyan megoldás, amely ismét világosan rácáfol a véleményszabadságért aggódók aggodalmainak megalapozottságára". A közlemény szerint a TASZ bejelentéséből kimaradtak az ügyészség legfontosabb megállapításai, így az is, hogy "egyértelmű, hogy a felvételek meghaladják a véleménynyilvánítással kapcsolatos […] jogok gyakorlását, túllépik azt a mértéket, amelyek elviselése a közéletben szereplők esetében a státusuktól elvárható". Az NMHH rámutat, hogy az ügyészségi álláspont alapján a blogger cselekedete alapján a becsületsértés vádja megállna, az eljárás pedig csak azért zárulhatott le "súlyos jogkövetkezmény nélkül, mert az ügyben az NMHH elnöke, Szalai Annamária nem tett feljelentést, és az ügyészségnek is úgy nyilatkozott, hogy nem kíván magánindítvánnyal élni."

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport