Szaporodnak a bombariadók karácsony előtt

2012.11.22. 14:35
Miután a MOM Parkban a héten két nap alatt öt alkalommal fújtak bombariadót, sorra születnek az elméletek, kinek állhat érdekében a pláza megbénítása a karácsony előtti időszakban. A konkurencia a legnépszerűbb jelölt, de a pletykák a kirúgott dolgozókban, sőt a nyerészkedő biztonsági cégekben is lehetséges elkövetőket látnak. A tájékoztatást sem a rendőrség, sem a pláza nem sieti el.

Öt-hat éve rendszeres jelenség, hogy a karácsonyi vásárlási dömpinget megelőző november-decemberi időszakban megszaporodnak a bombariadók a MOM Park bevásárlóközpontban és irodaházban – állítják az alkalmazottak. Bár a beszámolók sok helyen eltérnek egymástól, abban többnyire egyetértenek, hogy „a december tényleg durva”. Visszaemlékezések szerint tavaly decemberben három bombariadó volt, most kedden egy nap alatt volt ennyi.

Bár az ilyenkor esedékes kiürítésekkel az összes üzlet rosszul jár, leginkább az éttermek és a mozi látja kárát a riasztásoknak. Ezen a héten a bombariadók hétfőn és kedden is keresztbe vágták az ebédidőt, ezért az irodaházban dolgozók nem mentek át ebédelni, másnap pedig sorra kapták a – valószínűleg megalapozatlan – körleveleket: „ne egyetek ma a MOM-ban, mert a tegnapi kaját szolgálják fel”.

A mozi számára ugyanakkor azért lehetnek kínosak akár a rövidebb kimaradások is, mert ilyenkor egyáltalán nem tudják elindítani a vetítéseket, vagy még rosszabb esetben éppen akkor kell kiküldeni a nézőket, mikor a vásznon James Bond isztambuli háztetőkön motorozik. Ilyen azonban az alkalmazottak állítása szerint nem történt a héten: a riadók idejére eső előadások többsége egyáltalán el sem kezdődött. A három bombariadós keddi napon körülbelül 10-15 előadás maradhatott el, a rend csak az esti vetítésekre állt helyre. Az elmaradt előadásokra váltott jegyek árát a mozi visszatéríti.

A bombariadóknál csak a bevásárlóközpontot és a garázst zárják le – utóbbiból fizetés nélkül lehet kiállni –, a hangosbemondók „technikai okokból” szólítanak fel mindenkit a távozásra. Az irodaházakban dolgozóknak ugyan nem kell elhagyniuk az épületet, de a riadók őket is zavarják. „Az ügyfél nem tud leparkolni, taxival kell menni a tárgyalásokra, felborul az egész nap” – panaszkodik az irodaház egyik bérlője. Az irodai munkatársak többnyire nem veszik komoly fenyegetésnek a riasztásokat, de némelyikük elgondolkozik azon, mi történne, ha mégis lenne alapja a riadóknak.

Az irodaházak egyes részeit csak egy vékony üvegfal és néhány méter távolság választja el a bevásárlóközponttól, a talapzatuk pedig közös. Ennek ellenére ezeket az épületeket nem ürítik ki riadó esetén. „2-3 éve még bejöttek a rendőrök az irodába, most már nem” – tudtuk meg az egyik alkalmazottól. Egyesek az otthon lévő három gyerekükre gondolnak ilyenkor, a kényelmesebbek viszont örülnek, hogy nem kell kimenniük, ez ugyanis „mínusz tíz fokban nem lenne vicces”.

A vonal másik végén

Hivatalos tájékoztatás híján a MOM Parkban dolgozók csak az egymás között megosztott információra, spekulációkra tudnak hagyatkozni arra nézve, hogy ki állhat a sorozatos bejelentések mögött. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy az elkövető – akit egyébként közveszéllyel fenyegetés jogcímén lehetne bíróság elé citálni – nem véletlenül koncentrál a kereskedelmi szempontból fontos karácsony előtti időszakra, és az is valószínű, hogy nem diákcsínyről van szó. Amit ezen túl tudni vélnek, az többnyire a fantázia szülötte.

A legnépszerűbb változat szerint valamelyik konkurencia próbálja megbénítani a forgalmat. A bombariadóknak nem a MOM Park az egyedüli áldozata, a konkurensek is küzdenek hasonló problémákkal. Az általunk megkérdezett két ruhabolti eladó korábbi munkahelyein, az Árkádban és a WestEnd-ben is átélt ilyet, habár közel sem olyan gyakorisággal, mint ezen a héten a MOM-ban.

A második leggyakrabban említett verzió szerint „valaki meg van sértődve a MOM Parkra”, feltehetőleg egy korábbi alkalmazott. Habár konkrét gyanúsított nincs, az egyik irodavezető lehetségesnek tartja, hogy nemrég kirúgott dolgozók között kell keresni a tettest.

Az üzletközpontban dolgozók beszámolói alapján a bejelentőről annyit lehet tudni, hogy ezen a héten az első telefonhívást a Csörsz utcai buszmegállónál lévő nyilvános telefonfülkéből adta le, majd fokozatosan távolodott a MOM Parktól, de végig nyilvános fülkékből beszélt. Az e heti roham előtt az utolsó bombariadót október 29-én tartották, ekkor a bejelentő állítólag a plázán belülről telefonált. Azóta az egyik telefonfülkét leszerelték, de még mindig maradt nyilvános fülke a MOM területén. A bejelentőt közveszéllyel való fenyegetés jogcímén legfeljebb három év börtönre ítélhetik.