Nem veszélyesebb az energiaital a kávénál

2012.11.23. 01:49 Módosítva: 2012.11.23. 02:07

Az energiaital legfeljebb akkor okozhat kisebb szédülést, émelygést vagy rosszullétet, ha egyszerre nagy mennyiségben és éhgyomorra fogyasztják, egyébként nem veszélyesebb a kávénál, mondta az Indexnek a Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciájának pszichiáter, addiktológus szakorvosa. Petke Zsolt szerint az ÁNTSZ most megjelent felmérését sokan félreértelmezik, és bár az energiaitalt nem lehet egészségesnek nevezni, a fogyasztásával járó kockázatokat sem szabad eltúlozni.

Az ÁNTSZ most közzétett vizsgálata szerint egy év alatt 232 esetet jegyeztek fel túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétről, kellemetlen tünetekről. 81 százalékban fiúk, 19 százalékban lányok lettek rosszul az energiaitaloktól, 77 százalékuk 18 év alatti fiatal volt. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decitől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak mellé.

Az orvos szerint a tinédzserek az energiaitalt általában tipikus bulizós helyzetben fogyasztják: éjszaka már fáradtak, kiszáradtak, és üres a gyomruk. Ha ilyenkor többet isznak belőle, az kiválthat szédülést vagy enyhe rosszullétet. A nagy mennyiség ebben az esetben azt jelenti, hogy valaki negyed óra alatt fél- vagy egy liter koffeintartalmú italt iszik meg. Ugyanez történne azonban, tette hozzá Petke Zsolt, ha valaki hasonló helyzetben meginna egymás után két vagy három presszókávét.

Az energiaital fő összetevője a koffein, illetve a hasonló hatású taurin összeszűkíti az ereket, emelheti a vérnyomást és a pulzusszámot. Az ital nagyobb cukortartalma viszont akár még jól is jöhet akkor, amikor megnő a szervezet energiaigénye. A nagy mennyiségű szénsav a gyomorra lehet rossz hatással, mondta a szakember.

Az addiktológus szerint szinte kizárt, hogy egy egészséges embernél az energiaital fogyasztása halált okozna: “az ember alkohollal sem tudja halálra inni magát, mert előbb elalszik vagy elájul. Ugyanígy nehéz túladagolni a kávét vagy az energiaitalt, mert azt az ember nagy mennyiségben leggyakrabban kihányja.”

Azoknál viszont, akiknek más alapbetegsége is van, például szív- és érrendszeri betegségük, pszichiátriai betegségük, az energiaital által megnövelt vérnyomás vagy szorongás okozhat súlyosabb problémákat, ezért az ilyen betegeknek kerülniük kell a fogyasztását, figyelmeztetett az addiktológus. (Az ÁNTSZ közleménye szerint az elmúlt egy évben egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárulhattak a halál bekövetkeztéhez.)

Egyértelműen még nem sikerült bizonyítani, hogy az energiaitalok alkalmi fogyasztása magas vérnyomás-betegséget okozna, mondta Petke Zsolt. Minden ilyen esetben meg kell vizsgálni, hogy ezt nem öröklött hajlam vagy más betegség váltja-e ki. Az energiaital összetevői önmagában nem okoznak függőséget, de egyéni helyzettől, személyiségtípustól függően itt is kialakulhat pszichés függőség. Az addikció kialakulásáért tehát elsősorban a személyiség jellemzői, és kevésbé a választott szer típusa okolható.

Ha az ital fogyasztásával egy időben kisebb eufória, feldobott állapot, pozitív érzések jelentkeznek, ezt bizonyos típusú emberek összekapcsolják az itallal, és ezért rendszeresen fogyasztják. Akár az is előfordulhat, hogy ha egy idő után valaki “le akar jönni” az energiaitalról, az abbahagyása után pár napig verejtékezik, nyugtalan, csökken a teljesítőképessége, de ugyanez elmondható a kávéról, a cigarettáról vagy a csokiról leszokók elvonási tüneteire is.

Petke Zsolt szerint ugyan ezek az italok nem veszélytelenek, de mérlegelni kell azt is, hogy napjaink partikultúrájában az egész éjszakát végigbulizó fiatalok a feldobott állapotot energiaitallal érik-e el, vagy helyette kokaint, speedet, mefedront használnak. Mértékkel fogyasztva, kellő folyadék- és táplálékbevitel mellett, elegendő pihenés után ezek az italok egészséges felnőtt szervezetre nézve nem jelentenek átlagon felüli kockázatot.

A túlzott fogyasztás kockázatai

Az ÁNTSZ közleménye szerint az energiaitalokat általában azért isszák az emberek, hogy növeljék terhelhetőségüket például a munkahelyen vagy sportoláskor. Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint az energiaital nem szomjoltó üdítő, a túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre, egy fejlődésben lévő gyermeki szervezetre pedig mindenképpen veszélyes. Más kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlzott energiafogyasztás miatt károsodhat a máj vagy a vese, a magas cukortartalom pedig a fogaknak és az egész szervezetnek árthat. Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterhelheti a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az egészség megőrzését az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja.