Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Magas szállópor-koncentráció Nyíregyházán

2012.11.24. 11:59 Módosítva: 2012.11.24. 12:37

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe a szálló por az elmúlt napokban mért magas átlagkoncentrációja miatt - tájékoztatott a városháza sajtófőnöke. Csütörtökön a riasztási, pénteken pedig a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a szálló por 24 órás koncentrációja. A Széna téri mérőállomás ezen a két napon 104,9, illetve 88,8 mikrogrammos átlagértékeket regisztrált.

A légszennyezettség további romlása elkerülésének érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint kerüljék el - főként a dízelüzemű - személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.

Putnok veszélyes

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szombaton a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Putnokon veszélyesnek, öt további településen egészségtelennek minősítette a levegő minőségét. Az OKI honlapján található térképen Putnok piros színnel szerepel. Ez azt jelenti, hogy ott a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő veszélyes minőségű. Az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel öt települést jelöltek: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Miskolcot, Nyíregyházát és Várpalotát. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

szallopor

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Budapest, Tököl, Pécs, Salgótarján, Oszlár és Debrecen. A térképen a többi települést az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.