Rendőrség: Valótlanul híresztelt a TASZ

2012.11.24. 17:15 Módosítva: 2012.11.24. 17:34

„Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés” – írja a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szombat délutáni közleményében a 2012 november 22-i akcióval kapcsolatban megjelent hírekről. A parancsnoki kivizsgálás után a rendőrség azt állítja, az intézkedés törvényes volt, a következőképp írják le, mi történt:

"Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A rendőrség ezt határozott fellépéssel megakadályozta, felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. A felszólításnak a mintegy 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság nem tett eleget, hangadói a „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal továbbra is garázda magatartást folytattak. A csoportosulás a rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadóit a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert a gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket. "

A helyi kisebbségi önkormányzat ígéretet tett az őrsön, hogy megkeresi a garázdálkodó személyket, és önként fognak jelentkezni a kapitányságon, de ez nem történt meg, ezért a rendőrség hat személyt előállított.

Előzmény

Csütörtökön délelőtt a rendőrség Hatvanban 12 embert állított elő kábítószerrel való visszaélés gyanújával. Az előállításról a rendőrség felvételt is készített:

A délutáni órákban az előállított személyek rokonai, egy kb. 40 fős társaság jelent meg, és kezdett el kiabálva randalírozni a rendőrség épülete előtt – írta meg a heol.hu.
 
Az eseményről péntek este számoltunk be a TASZ ügyvédje elmondása alapján. Akkor a rendőrség csak röviden nyilatkozott az ügyről, álláspontját csak most ismerhettük meg. A TASZ ügyvédje szerint a rendőri erőszakba torkolló eseményeket az indította el, amikor az egyik elengedett férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. A zúgolódókra rátámadtak a rendőrök, válogatás nélkül verték az ott tartózkodókat, nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni, számolt be Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva.

Az esetet telefonon is rögzítette valaki, de egy rendőr állítólag kicsavarta a kezéből a készüléket, és elvette. A szervezettől úgy tudjuk, a rendőri támadás áldozata lett egy három fős csoport is. A nagymama, négyéves és 14 éves hallássérült unokája a fentiekről mit sem tudva sétált a lakótelepen, amikor a rendőrök rájuk támadtak. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és végül ők hívtak mentőt.

Senki nem élt panasszal

A rendőrség közli, hogy a tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy esetleges sérelmeikkel kapcsolatos panaszukat az ügyészségen tehetik meg. Jelenleg a rendőrség nem tud róla, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna.

A rendőrök azt is írják, hogy tévesen jelent meg a sajtóban, hogy a TEK részt vett volna az intézkedésben. "A rendőrség az ügyben érintetteket higgadtságra kéri, egyben megütközéssel fogadja mindazok fellépését, akik megakadályozták, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködjön a rendőrséggel a helyzet normalizálása érdekében" - írják.