Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Titkos DK-sok és egy jobbikos nyert

2012.11.25. 22:38 Módosítva: 2012.11.26. 00:23
Hat településen tartottak ma időközi önkormányzati választást, egyelőre ötnek ismert az eredménye. Egy helyen a Jobbik jelöltje nyert, mindenhol máshol függetlenek, de a Demokratikus Koalíció szerint ezekből ketten az ő emberük.

Szilsárkány polgármesterévé a függetlenként induló Szalai Miklóst választották. A polgármesteri pozícióért hárman versengtek, mindegyikük független induló volt. Szalai Miklós 156, Kuti István jelenlegi alpolgármester 137 voksot szerzett, Gőgös Zsuzsanna 30 szavazatot kapott. A választásra jogosult 583 választópolgár közül 326-an járultak az urnákhoz, ez 56 százalékos részvételi arányt jelent.

Az új polgármester a szilsárkányi önkormányzatban még nem tevékenykedett. A Kisalföld című Győr- Moson-Sopron megyei napilap információja szerint Szalai Miklós nem falubeli, vállalkozása viszont a településen van. A nem egészen 700 lakosú rábaközi faluban azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi polgármester, Zöld Péter augusztusban egészségi okból lemondott. Leköszönése óta Kuti István alpolgármester látta el a községvezetői  teendőket.

Pácinban Majoros László Ferencet (független) választották új polgármesternek. A bodrogközi településen az időközi polgármester választást azért írták ki, mert Barati Attila - aki 1990-től, hat cikluson át 2012-ig vezette a másfél ezer lakosú települést - szeptember elején 46 éves korában meghalt.

A posztért négy független jelölt indult. A névjegyzékben szereplő 1147 pácini közül 684-en voksoltak. Majoros László Ferenc 288, Nagyné Farkas Anikó 134, Rostás Tamás 181, míg Gecse Istvánné 72 szavazatot kapott, kilenc voks érvénytelen volt.

Vámosszabadi polgármesterévé Réti Csabát (független) választották. A Győr közeli település polgármesteri pozícióért négyen indultak, mindannyian függetlenként. Réti Csaba 269 voksot kapott, Méri Attila 233 szavazatot, Adorján Judit 54 voksot szerzett, Pék Gyulánéra 37 szavazat érkezett. A választásra jogosult 1219 választópolgár közül 602-en járultak az urnákhoz, ez 49,4 százalékos részvételi arányt jelent. Volt néhány érvénytelen szavazat, továbbá két boríték, amiből hiányzott a szavazólap. Kifogás nem érkezett a helyi választási bizottsághoz.

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert a polgármester szeptember elején lemondott posztjáról. Döntését akkor egészségi okokkal indokolta a Kisalföld című megyei napilapnak.

Kardoskúton Lengyel György (független) nyerte az időközi polgármester-választást. A békés megyei kistelepülésen három független jelölt indult a tisztségért, a választási részvétel 61 százalékos volt. 464 választásra jogosult állampolgár adta le voksát, ebből 462 volt az érvényes szavazat. Lengyel György 201 szavazatot, Varga Pál 156 voksot kapott, Gombkötő Lajos Istvánra 105 választó szavazott. A település lakosságának száma 916 fő, a választásra jogosultak száma 759 volt.

Kosdon Kurdi Ferenc, a Jobbik jelöltje, ez eddigi alpolgármester  váltja a független László Zoltánt a polgármesteri székben. A 2600 lakosú Kosdon a 2036 választásra jogosult polgár közül 992-en mentek el szavazni, ami 48,89 százalékos részvételnek felel meg. A négy polgármesterjelölt közül a legtöbb voksot - 489-et - Kurdi Ferenc kapta, így legyőzte a volt polgármestert, a független László Zoltánt, aki 334 szavazattal a második helyen végzett. Bodnár Mihályné 108, míg Fodor Krisztián 53 szavazatot gyűjtött, mindketten függetlenként.

A hat képviselői helyre tizenketten pályáztak, közülük négyen a hivatalban lévő testületből, sikerrel: a független Biber Kálmán, Bársony Csaba Tibor és Horhi József, valamint a jobbikos Hugyecz Andrásné a helyén maradhat, hozzájuk csatlakozik új tagként Podholiczki Judit és Zombori Márk Ádám, mindketten függetlenek.

A kosdi képviselő–testület augusztus 30-án "kommunikációs hiányosságokra" hivatkozva oszlatta fel magát, ezért kellett időközi polgármester- és képviselő-választást kiírni.

A hat mai választásból egyedül a Komárom-Esztergom megyei Tárkány eredménye nem ismert.

A titkos DK-sok

Az eredmények nyilvánosságra hozatala után a Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácin és a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadi független indulója valójában a DK támogatottja. "Mind Majoros László, Pácin megválasztott polgármestere, mind Réti Csaba, Vámosszabadi polgármestere, a Demokratikus Koalíció alapító tagjai" - írják. "A jelöltek a kis településeken szokásos módon, független jelöltként indultak, de mindketten nyilvánosan vállalták pártjuk támogatását. A vámosszabadi DK-s győzelem azért is különösen fontos, mert a Fidesz támogatással indult független jelöltet győzte le, aki a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja" - áll a közleményben.