Jobbik: Listát a zsidókról!

2012.11.26. 21:22 Módosítva: 2012.11.27. 07:59

A gázai konfliktus kapcsán itt lenne az ideje annak, "hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak" – mondta hétfőn a parlamentben a külügyminisztert interpellálva Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikai szakértője.

A fenti idézet szó szerinti, így nem egészen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi, akinek szavaitól pártja nem határolódott el. Szűkebben akár "csak" a kormánytagokra és a parlamenti képviselőkre érthető a listázás, de a felszólítás valójában az "itt élőkre" kitétellel kezdődik, azaz akár a teljes lakosságra is érthető.

Ezt támasztja egyébként alá a kijelentés kontextusa is. Gyöngyösi a gázai konfliktus kapcsán ítélte el a kormány szerinte izraelbarát politikáját, hangsúlyozva, hogy a konfliktusban egyértelműen a palesztinok érdemelnének szolidaritást. Az "Izrael okozta vérfürdőnél csak a nyugati média hallgatása nagyobb sokk", mondta, hozzátéve, hogy ahogy ilyenkor szokásos, az uniós diplomácia, és ehhez illeszkedve a magyar diplomácia is hűségesküt tesz Izrael mellett. A felszólalás egyik mondanivalója az volt, hogy a közvélemény "egyoldalú izraeli propagandát" kap – innen kezdve viszont a listázást aligha kellene a parlament falain belül tartani.

A külügyminiszter helyett válaszoló Németh Zsolt külügyi államtitkár különösebben nem igyekezett elhatárolódni, nem is utasította helyre a képviselőt. Mindössze annyit mondott a listázással kapcsolatban, hogy "ennek a kutatásnak nem tudok a támogatója lenni, úgy gondolom, hogy az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, az nem nagyon kapcsolódik ahhoz, hogy milyen súlyos konfliktus zajlik a közel keleten". Egyébiránt Németh jelezte, hogy a magyar külpolitikai egyik fél pártját sem fogja, a térségi stabilitás megteremtése mellett van.

Az ülést a felszólalás idején a jobbikos Balczó András, a parlament alelnöke vezette. Ő többször belecsengetett ugyan Gyöngyösi felszólalásába, de csak az időkeret betartására figyelmeztette a képviselőt.

A zsidó tőkéről leltár kéne

A Jobbik a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követeli, hogy kiderüljön vannak-e izraeli állampolgárok közöttük és ha igen, azok mondjanak le - mondta Vona Gábor pártelnök november 21-én, az Izraeli nagykövetség előtti tüntetésükön. A Jobbik akkor felszólította az Országgyűlést arra is, hogy készítsen leltárt az "izraeli tőke magyarországi jelenlétéről", és tárja azt a nyilvánosság elé. Végül Vona Gábor ismertette: tudomása szerint az első Orbán-kormány idején szerződést írt alá Magyarország, Lengyelország és Németország, hogy szükség esetén befogadnak 500 ezer izraeli állampolgárt. A Jobbik elnöke felszólította Orbán Viktort, hogy nyilatkozzon ennek a szerződésnek a valóságtartalmáról, és ha létezik ilyen paktum, akkor azt Magyarország mondja fel.

Pál Gábor, a Jobbik szóvivője szerint félreérthetőek voltak Gyöngyösi Márton szavai, ők "csak a fontosabb közéleti tisztséget betöltő izraeli-magyar kettős állampolgárokról" tartanák fontosnak a lista készítését, szerinte az irányadó, amit Vona Gábor pártelnök mondott a kérdésben (ld. keretes.)

Gyöngyösi és a zsidók

Gyöngyösi Mártont februárban holokauszttagadásért jelentette fel az MSZP, a képviselő akkor a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Gyöngyösi Márton hivatalos életrajza szerint "egyetemi tanulmányait Dublinban és Nürnbergben végezte közgazdaság-és politikatudomány szakon. 2004-ben a szüleitől örökölt büszke magyarságtudattól vezérelve hazaköltözött, hogy szaktudását nemzete javára fordítsa". 2006 óta vesz részt a Jobbik programjának megalkotásában, 2010 óta országgyűlési képviselő.  • Hírek
  • Hitelkártya