Megint nekifut az LMP a frakcióvezető-választásnak

2012.11.26. 10:59

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója a pénteki sikertelen első kísérlet után hétfő délelőtt ismét megpróbál vezetőt választani. Jávor Benedek múlt vasárnap éjjel mondott le a posztról, miután a párt kongresszusa úgy döntött, hogy a kormányváltással szemben az önálló politikai pólus építését tekinti a legfontosabb politikai céljának.

A kongresszusi erőviszonyok (84:77-arányban nyertek az önálló pólusképzés hívei, azaz az Együtt 2014-gyel való választási együttműködés lehetőségét kizáró küldöttek) azonban nem tükrözik az LMP-s parlamenti képviselők nézeteit, a párton belül húzódó politikai véleménykülönbség a napokban minden korábbinál mélyebbnek tűnik.

A pénteki frakcióülésen azért nem sikerült új vezetőt választani, mert a kongresszuson alulmaradt szárnyhoz húzó képviselők 8:7 arányban leszavazták Schiffer Andrást, a többi jelölt (Mile Lajos, Szél Bernadett, Ertsey Katalin) pedig nem vállalta a jelölést. Schifferék (Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia, Mile Lajos, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Vágó Gábor végül kivonultak az ülésről. A bent maradtak ugaynazok, akik szeptemberben Jávor Benedeket választották a frakció vezetőjének.

A 168 Óra beszámolója szerint a kivonulás után Schiffer közölte: „azt mondták, hogy én egyem meg, amit főztem, evőeszközt nem adtak hozzá, úgyhogy jelenleg nincsen döntés”, ugyanakkor a konfliktust olyan tanulási folyamatnak nevezte, amin "át kell esni". A frakcióüléssel kapcsolatban a másik oldalhoz tartozó Scheiring Gábor a blogján arról írt, hogy nem lehet rázárni az ajtót a párt szavazóinak kétharmadára és a küldöttek 48 százalékára, nem szerencsés a nyertes oldal legmegosztóbb képviselőjét frakcióvezetőnek választani.

Erre reagálva a hétvégén Hajdu Mária, a párt országos választmányának tagja a párt belső online kommunikációs felületén visszavonulásra vagy lemondásra szólította fel azokat a képviselőket, akik nem hajlandók végrehajtani a kongresszus határozatát az Együtt 2014-gyel kialakítandó viszonyra vonatkozóan.