Ez a poszt a következő Percről percre része:

Selmeczi: Az MSZP visszahívta Bajnait

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • de nem maradnak parlament nélkül. Hétfőn este törvényalkotási dömping lesz, többek között várhatóan megszavazzák a választási eljárásról, az iskolaállamosításról vagy a kulturális örökségről szóló törvényt. Részletek itt>>> Az esti szavazásokat is kövesse az Indexen.

  • Rétvári Bence államtitkár szerint az egész felszólalás csak arra volt jó, hogy Lenhardt a Jobbiktól jobbra helyezze el magát. Uszít és rombol, pedig Rétvári szerint segíteni kellene inkább, például tanítani és munkát adni a cigányoknak. A kormány egyébként már szigorította a Btk.-t. Egyedi ügyekbe pedig a kormány nem szólhat bele. A Kúria elnöke már levelezett arról Navracsics Tibor igazságügyminiszterrel, hogy ha s kormány szigort akar, akkor majd elemzik az ügyeket.

    Lenhardt nem fogadja el a választ, mert "a tények fájnak", nem gyűlöletet akart kelteni, hanem ez a valóság. A "csepeli rabbi állítólagos támadóit" bezzeg elítélték két évre. Áder János államfő pedig bocsánatot kért Schwitzer József főrabbitól. A naponta megalázott magyaroktól ki kér bocsánatot? - tette fel a kérdést. A parlament viszont elfogadta a választ.

  • Lenhardt Balázs, a Jobbikból frissen kizárt, így független képviselő egy fiatalkorú cigányról beszél, aki halálra verte egy osztálytársát.

    Szerinte túl kis büntetést kapott az elkövető. A Cozma-ügyben meg olaszliszkai ügyben is kevesli a büntetéseket. Magyarok kiirtásával fenyegetőző erzsébetvárosi cigányokról is tud, akiknek nagy részét csak garázdaságért ítélték el. "Ne bújjon a bírói függetlenség látszatparavánja mögé!" - fordult Rétvári Bence államtitkárhoz, akitől szigorúbb bírói ítéleteket követel.

  • mert káros és demagóg szerinte Bertha és a Jobbik megközelítése. Dicséri viszont a kormány romastratégiáját. Az etnikai adatok kezelésére is készültek javaslatok, mondta homályosan. A társadalmi különbségek csökkentése viszont nagyon fontos, ezt hosszabban részletezi. Elmondja például azokat a programokat, amiről már napirend előtt is szó volt.

    Berthát zavarja, hogy nem kapott a kérdésére választ, mert nem derült ki, hogy a kormány szerint ki a cigány, aki támogatást kaphat. Javasolja, hogy a barrikad.hu-t, a szentkoronaradio.hu-t és a hunhir-t olvassa az államtitkár. A választ tehát ő nem fogadta el, de a parlament igen.

  • Bertha Szilvia (Jobbik) szerint sok pályázat célja a pozitív etnikai diszkrimináció, például van olyan EU-s pályázat, ami minimum 20 százalékos cigány kedvezményezettet ír elő.

    Viszont nincs Magyarországon semmilyen hivatalos statisztika arról, hogy ki a cigány. Ki, mi alapján minősül cigánynak? Most az, aki annak vallja magát, de ezzel Bertha szerint vissza lehet élni. És szállnak a milliárdok a semmibe.

  • Fónagy János államtitkár megint válaszol. Bencsik János céljai nem változtak. Vannak épületenergetikai korszerűsítések most is, van például Panel 2 alprogram. "Tisztában vagyunk az igényekkel", úgyhogy keres még forrásokat a kormány. Például szeretnének a kvótapénzből is áthelyezni e célra. 2014-től pedig lesznek új támogatási konstrukciók is. De hát aszályos évek voltak, a Dunán kevesebb víz folyt le mint szokott - mondta el egy szóképpel, hogy erre nincs most elég pénz.

    Tóth József (MSZP) szerint "sok a duma és kevés a tett", nem írták ki a megígért pályázatokat. Nem is fogadta el a választást, ám a parlament elfogadta.

  • Kérem, szavazzon!

  • Pál Béla és Tóth József (mindketten MSZP) közös interpellációját az előbbi adja elő. A panelprogramot kéri számon, és idézi az azóta lemondott Bencsik János államtitkár korábbi parlamenti ígéretét, amiben zöldbank és sok felújítási pályázat is volt.

    Pál érdeklődik, hol tartunk az évi százezer megígért panellakás felújításával? Az MSZP idején kétszázezer panellakásban volt energetikai felújítás, hozta elő az elmúltnyolcévet, ezúttal pozitív értelemben.

  • Ne legyen támogatáscsökkenés a mezőgazdaságban a téma, és hát nagyon úgy túnik, hogy nem is lesz. (Az EU-s támogatás mellé jövőre hazait már nem lehet adni, de lesz átmeneti időszak.)

  • Halász jános államtitkár válaszol. Szerinte Szilágyi nem mond igazat. A betegek gyógyszerterhei nem nőttek, hanem sokszor csökkentek. A szegényeket is ellátják. Még utazási költségtérítést is kaphatnak a szegény betegek. Majd Halász áttér az LMP programjának elemzésére, ami szerinte Bajnai Gordon nyomán készült, és adóemelésekkel kínoznák általa a szegényeket. "Ennyit az önök szegénybarát politikájáról!" vág vissza. "Megint a saját tévedéseikből csinálnak ügyet! Brutális adóemelésekkel akarják az embereket támogatni!".

    Szilágyi azt akarja, Halász üljön be a fekete Skodájába, és nézze meg, hogy mi a helyzet a ksitelepüléseken. Szerinte az LMP tervét sem jól olvasta Halász, és éppen a Fidesz vett el pénzt a szegényektől a gazdagok javára. Ő tehát nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • Szilágyi László (LMP) "Meddig lesz szegényellenes az egészségügy?" címmel szól most. Szerinte a kórházak centralizálása és a gyógyszerkassza felezése nagyot rontott az egészségügy helyzete. Legalizálták a hálapénzt, a dolgozók külföldre mennek, nő a magánszféra szerepe, mindez a gazdagoknak jó. Büntetik, akinek nem telik jobb életre (például a cukorbetegeket). Sok a betöltetlen háziorvosi praxis, főleg a szegényebb vidékeken. Hosszan idézi egy orvos levelét, aki a rettenetes nyomort érzékelteti egy meg nem nevezett, hátrányos helyzetű vidékről.

    Betegebbek lesznek a szegények és szegényebbek a betegek az unortodox politika miatt.

  • a következő hónapban?

    Kérem, szavazzanak!

  • hogy egy ellenzéki elfogadta a kormány válaszát, hogy visszakérdezett.

  • Fónagy János államtitkár válaszol ismét. Fontos opció marad szerinte is az atomenergia a világban, ő is olvasott erről tanulmányt, sok adatot tud még sorolni. Magyarországon biztonságos és megfizethető energiahordozó-kosár kell. A nemzeti energiastratégia az atomenergia és a megújulók párhuzamos alkalmazását irányozzák elő.

    Majd a német áramszállítás problémáiról beszél, ami egyszer a magyar importot is akadályozhatja majd.

    Kepli szerint a Jobbikra nem jellemző a felelőtlen handabandázás. Szerinte Paks II. is kell és a hazai ásványkincsek jobb kihasználása, és a vízenergia nagyobb hasznosítása is. A választ a konstruktív ellenzékiség jegyében elfogadta!

  • Kérem, szavazzanak!

  • Kepli Lajos (Jobbik) szerint az atomaenergia szerepe növekszik, egyre több atomerőmű épül, főleg a Távol-Keleten. Közben az EU-ban elfordulnak az atomtól, Németország 2022-re bezárja az összes sajátját. Az európai energiaárak növekednek majd. Mi a kormány álláspontja?

  • Fónagy János államtitkár szerint van pályázat, és már érkeznek is pályázatok. Minden a törvényben foglaltak szerint van. November 15-én kiírták a nyilvános pályázatot koncesszióra. Indokolt lehet, hogy szerencsejátékkal is foglalkozzanak majd a traffikok, mert csak dohánytermékekből nem élnének meg az üzletek.

    Tóth Csaba szerint ezt Fónagy sem gondolja ezt komolyan. "Kinek az érdekeit szolgálja ez?" - és nem fogadja el a választ. A parlament viszont elfogadja.

  • Kezdődnek az interpellációk, Tóth Csaba (MSZP) kezd. A traffiktörvény ismertetésével kezdi. Jövő nyártól csak állami boltokban lehet majd cigit kapni.

    Most november 15-ig kellett volna kiírni a boltok üzemeltetésére a pályázatokat. Ám ezt most csak december 15-re ígérik. "Most van pályázati kiírás vagy nincs?" Majd hozzáteszi: "Egy biztos: semmi nem biztos."

  • Kérem, szavazzanak!

  • Lezsák előbb kézfelemeléssel szavaztat egy napirendi kiegészítésről, de szólnak neki, hogy erről gombnyomással kellene szavaztatni. A levezető elnök elbizonytalanodik. Először később szavaztatna, aztán mégis most szavaztat. Így is, úgy is a többség támogatja a kormány javaslatát a napirend kiegészítéséről. Lezsák még egyszer megkérdezi, hogy olvashatja-e tovább a programot, mondják neki, hogy most már igen.

  • Az LMP-nek megint Schiffer András a frakcióvezetője. Eredetileg is ő volt, aztán januárban Jávor Benedek lett, és most megint ő.

  • Jöhetnek mindjárt az interpellációk. Azokat is közvetítjük! Jó szórakozást!

  • Lezsák Sándor csendre utasítja a felháborodott szocialistákat. Lezsák szerint a szocialista morgás úgysem hallatszik be a tévébe.

    Amikor Soltész folytathatja, akkor a 13. havi nyugdíj bevezetését és megszüntetését is támadja, ebben a sorrendben.

    Majd áttér arra, hogy általában miket hazudtak a szocialisták, és köszönetet mond Selmeczi Gabriellának. "A nyugdíjakat nem fogjuk megadóztatni, és vásárlóértéküket megtartjuk". Majd hozzáteszi: "minden más hazugság és nem igaz"

  • Soltész Miklós államtitkár válaszol Selmeczinek, aligha fognak vitatkozni. "Való igaz, képviselőasszony" - kezdi, tényleg. Az MSZP 2013-tól bevezette volna a nyugdíjak megadóztatását. "19 ezer Ft. ígéretével több százezer szavazatot vettek meg!" - vádolja a szocialistákat 2002-es kampányígéretük miatt.

  • Kérem, szavazzanak!

  • A Fidesz nemet mond a nyugdíjak megadóztatására! Amikor egy miniszteri biztos erről beszélt, rögtön fel is mentették, emlékeztetett Selmeczi Gabriella Bodrogi József leváltására.

    Miközben Bajnai Gordont akarják visszahívni a szocialisták, pedig Bajnai elvette a 13. havi nyugdíjat. Majd sorolja a szocialista kormányok hiábit, például a magánnyugdíjpénztárak felállítását. A nyugdíjkorhatár emelését. Majd méltatja a Fidesz remek intézkedéseit. Emlékeztet a 2010-es választások eredményére is.

  • Selmeczi Gabriella (Fidesz) is szót kér, hogy leleplezze a szocialista hazugsággyárat. Szerinte azzal riogatják a nyugdíjasokat, hogy egészségügyi járulékot kell majd fizetniük. Selmeczi tudja, hogy ez hazugság. 1997-ben éppen a szocialisták akarták megadóztatni a nyugdíjasokat, jelezte a képviselőnő, aki arra is figyelmeztet, hogy éppen az Orbán-kormány törölte el az erről szóló paragrafusokat.

  • A KDNP-s felszólalására a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár válaszol. Szerinte politikai műhiba volt az ügy felvetése, és idézi az ELTE közleményét az ügyben, ami szerint rendben volt minden Semjén Zsolt dolgozatával.

    "A tudomány helyretette mindazt, amit politikai támadásból tettek". Felépített akció volt, de tudományos indok nélkül, értékelte az ügyet Rétvári.

    Szerinte van határ, hogy mennyit kell egy politikusnak eltűrnie. Erről kellene vitatkozni Rétvári szerint. A személyes becsület, a civil teljesítmény, a család az szent.

  • Kérem, szavazzanak!

  • Pálffy szerint a hvg teljes hitelvesztést szenvedett. Szerinte a szocialistáknak Brüsszelben el kellene mondaniuk, hogyan viselkedik a teljesen szabad magyar sajtó, hiszen még egy ilyen esetben sem kell bocsánatot kérniük.

    A Gyurcsány és a Bajnai kormányok e sajtó asszisztálása mellett tették tönkre az országot, és most ez a sajtó újra festi a régi világot.