A Fidesz eddigi legrosszabb húzása

2012.11.27. 07:15 Módosítva: 2012.11.27. 07:55

A Demokrácia és Dilemma Intézet már a regisztrációról szóló törvénytervezet benyújtásakor összefoglalta, hogy miért nagyon rossz ez a törvény. Egyik fő kifogásunk az volt, hogy eddig egyetlen méltányolható érv sem szólt mellette.

Azóta sem hangzott el egyetlen egy érv sem a védelmében. Azt már a múltkori cikkben megmutattuk, hogy nem igaz, hogy a külföldi szavazást ne lehetne megoldani nélküle. Az pedig konkrét hazugság, hogy mostantól a külföldről és belföldről szavazók egyformán szavazhatnak majd.

Nyűg

A regisztráció nyűg lesz. A lehető legbonyolultabb módon, vagyis személyesen kell regisztrálniuk a választójoggal rendelkezők elsöprő többségének. Aki legalább két héttel a választások előtt nem regisztrál, az elveszti a lehetőségét, hogy szavazzon. Ez utóbbi döntés értelme mellett még csak érvelni sem próbáltak a kormánypárti politikusok.

A regisztráció egy felesleges teher. A magyarok kénytelenek lesznek munkaidőben befáradni négyévente egy hivatalba, hogy a legalapvetőbb szabadságjogukkal élhessenek. Ez egyértelműen korlátozása a választójognak.

Akkor van értelme bürokratikus tortúrának kitenni az embereket, ha cserébe kapnak valamit. A választójog viszont nem extra szolgáltatás, mint például egy építési engedély, aminek birtokában a polgár valami plusz lehetőséghez juthat. A választójog ugyanis alkotmányos alapjog, ami néhány extrém körülménytől eltekintve mindenkinek jár. A választójogot legtöbbször még az ordas diktatúrák sem korlátozzák, hanem inkább nem engednek ellenjelöltet indítani, de a látszatot fenntartják. Tudják, hogy minél többen szavaznak, annál legitimebbnek tűnik a rendszerük.

Otthon maradnak

A regisztráció egészen bizonyosan ahhoz vezet majd, hogy kevesebben mennek el szavazni, mint ahányan egyébként mennének. Az elfoglaltak, a bizalmatlanok, a hivatalos lakhelyüktől távol élők, a kiábrándultak, a hivatali ügyintézéstől ódzkodók és a lusták valószínűleg otthon maradnak. Jó eséllyel tömegével nem szavaznak majd olyanok, akiknek nincs határozott pártszimpátiájuk.

Ha kevesebben szavaznak, akkor kevesebben érzik majd magukénak az országot. A közügyek iránt még érdektelenebbek, és még kiábrándultabbak lesznek az emberek. Ez árt az általános közhangulatnak és a demokráciának.

Itt nincs logika

A mostani kormánynak nagyon sok erősen vitatott intézkedése volt. Ezek tűnhetnek akár túlságosan vakmerőnek, akár túlságosan károsnak is, de szinte mindegyik mellett lehetett valamilyen logika szerint magyarázatot találni. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése kellett például a magánnyugdíj-pénztárak államosításához, ami pedig ahhoz kellett, hogy a kormány egyszerűen megoldja túlköltekezési problémáját.

Lehet, hogy az ötlet durva volt, de legalább volt mögötte egy elv: rövid távon a lakosság nagyobb része ne érezze a túlköltekezés következményeit. "Hangyák legyünk vagy tücskök?" kérdés volt ez, és a kormány a tücskök kedvében kívánt járni. Lehet, hogy rövidlátó politika volt, de abban az évben biztosan volt olyan polgár, aki jól járt vele: például az, akinek ezért nem növekedtek 2011-ben adóterhei, és elég idős volt ahhoz, hogy ne legyen magánnyugdíj-pénztári tag.

Az unortodox gazdaságpolitika egy brutális kísérlet az országgal. De nem csinálnák, ha nem hinnék el a fideszesek, hogy jól lehet ebből kijönni. A számok egyelőre nem ezt mutatják, de a kormány egészen biztos, hogy nem azért csinálja, mert azt hiszi, hogy ettől rosszabb lesz az embereknek. Felraktak mindent egy lapra, és várják, hogy a tündérmese életre keljen. Lehet ezt butaságnak gondolni, de gonoszságnak vélni mégiscsak túlzás.

A választási regisztrációtól azonban biztos, hogy egyetlen választópolgárnak sem lesz jobb. Senkinek sem lesz jobb az élete attól, ha ügyfélfogadási időben el kell fáradnia egy hivatalba, erre még annyi esély sincs, mint hogy egymillió új munkahely jön létre 2020-ig. Erről a törvényről semmilyen logika alapján sem lehet elképzelni, hogy bárkinek is jobb lesz tőle.

Talán nekik jobb lesz

Lehetséges, hogy a fideszes képviselők hétfő este azt gondolták, hogy nekik személy szerint jobb lesz, mert valaki kiszámolta, hogy 2014-ben a kisebb részvétellel nagyobb az esélyük megtartani parlamenti munkahelyüket. Ám ha tényleg ez a helyzet – és semmilyen más logikusnak tűnő magyarázat eddig nem hangzott el nyilvánosan a törvény mellett – akkor ez minden eddigi törvénynél cinikusabb és önzőbb gesztust jelent.

Hosszabb távon, több ciklus távlatában megjósolhatatlan, hogy volna-e párt, amelynek a rendszer előnyt jelent. Ha a rendszer szól valamiről, akkor kizárólag 2014-ről, egy idén nyári helyzetfelmérés alapján. Ezért elvenni milliók, de akárcsak százezrek kedvét a szavazástól, viszolyogtató gesztus.

A demokráciákban nem korlátoznak

Fideszes politikusok sokszor azzal érvelnek, hogy sok demokratikus országban még furcsább választási szabályok vannak. Például Nagy-Britanniában csak egyéni jelöltek indulhatnak, nincs kompenzációs lista. Vagy az USA-ban nem lehet közvetlenül elnököt választani, csak elektorokon keresztül. Ezek azonban évszázados hagyományok, és a tradíció szintén lehet fontos értéke a demokráciáknak. Még akkor is, ha például király is jár hozzá.

Ahol viszont a demokratikus világban mégis hozzányúlnak a választási törvényhez, ott sohasem nehezítik a választók dolgát, hanem inkább könnyítenek rajta. Például Észtországban, ahol már interneten is lehet szavazni, otthonról, kényelmesen. Vagy a nagyon ritkán lakott Oregon államban, ahol 1998 óta csak levélben lehet szavazni, hogy ne kelljen mérföldeket utazni a legközelebbi szavazókörig.

Amennyiben demokráciákban hozzányúlnak a választójogi törvényhez, ott ezt alapos előkészítés, és sokszor népszavazás előzi meg. Utóbbi történt például 2011-ben Nagy-Britanniában, ahol a lakosság elvetette, hogy abszolút többség kelljen a győztes mandátum megszerzéséhez.

Ami viszont Magyarországon most történt, az rendkívül kínos volt. Össze-vissza beadott, egymásnak ellentmondó módosítások, korlátozott viták, és valódi érvelés nélkül erőltették át a törvényt. Egy ennyire fontos jogszabály esetében ez nemcsak hogy nem elegáns, hanem viszolyogtató gesztus.

A választások a polgári demokráciák legfontosabb eseményei, a rendszer ünnepei. Ez az a pillanat, amikor az összes polgár egyenlő eséllyel, és közvetlenül beleszólhat hazája sorsának alakulásába. Ennek lehetőségét szűkíteni viszolyogtató gesztus.

Hétfő este Magyarország sokkal rosszabb hely lett, mint 1990 óta volt.