A kormány elítéli Gyöngyösit

2012.11.27. 09:50

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője  Parlamentben tett kijelentését. A Kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól – áll a kormányszóvivői iroda keddi közleményében.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi tegnap a parlamentben a Gázai övezetben zajló konfliktus kapcsán kijelentette, hogy ideje összeírni a zsidó származású embereket az Országgyűlésben és a kormányban.  A kormány Izrael-barát külpolitikáját elítélő kérdésre Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszolt, ám kísérletet sem tett rá, hogy elhatárolódjon, vagy bármilyen más módon kifejezze nemtetszését Gyöngyösi kijelentése miatt. Csak annyit mondott, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Kedd délelőtt Gyöngyösi Márton is elnézést kért tegnapi kijelentése miatt. A Jobbik közleménye szerint a párt kizárólag a kettős (izraeli-magyar) állampolgárok felmérését tartja fontosnak. "A félreérthető kijelentésemért zsidó honfitársainktól elnézést kérek" – idézi a közlemény Gyöngyösit. A párt szerint Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.