Schmitt mégis ragaszkodik elvett doktorijához

2012.11.28. 14:09
Kedden a jogászok egyezkedésével újabb forduló zajlott abban a Schmitt Pál által kezdeményezett eljárásban, amelyben az egykori köztársasági elnök formai okokra hivatkozva próbálja elérni a Semmelweis Egyetemen, hogy semmisítsék meg a doktori fokozatát visszavonó szenátusi határozatot.

Hosszabb jogi küzdelemnek ígérkezik Schmitt Pál, korábbi államfő és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának összecsapása.

Az Index információi szerint kedden a két fél jogászai egyezkedtek, a találkozó azonban eredménytelenül zárult.

Schmitt Pál még áprilisban nyújtott be felülbírálati kérelmet az egyetem szenátusának márciusban meghozott határozatával kapcsolatban. A szenátus a hosszúra nyúlt plágiumbotrány végére tett pontot, amikor visszavonta Schmitt egyetemi tudományos fokozatát, és leszögezte, hogy a dolgozat nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapult, ezért nem felelt meg az egyetemi doktorátus szakmai-etikai kritériumainak.

A döntés után Schmitt lemondott ugyan a köztársasági elnöki címéről, de alig két héttel megszületését követően felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szenátusi döntés ellen.

Információink szerint a volt köztársasági elnök nem a plágium tényét vitatja, hanem jogi formai hibákra hivatkozva akarja elérni a határozat megsemmisítését. Úgy tudjuk, hogy Schmitt jogászainak legfőbb érve az, hogy dolgozata ügyében őt személyesen nem hallgatták meg.

A Testnevelési és Sporttudományi Karon felállított Schmitt-bizottságot az új dékán, Radák Zsolt vezeti. Az intézmény marketing és kommunikációs igazgatósága kérdésünkre megerősítette, hogy továbbra is folyik a felülbírálati kérelemmel kapcsolatos eljárás. Az eljárás részleteiről azonban csak az ügy befejeztével fogják tájékoztatni a nyilvánosságot.