Titokzatos beruházás ellen szervezkednek a Pólus mellett

2012.11.28. 14:05
Lakossági önvédő fórumot alapítottak a Pólus Center környékének lakói attól tartva, hogy a hamarosan bezáró józsefvárosi piacot költözetik a bevásárlóközpont soha meg nem épült második ütemének helyére. A területet bérlő Magyar-Ázsiai Piacüzemeltető Kft. szerint „ez rágalom, a cégnek nincs köze Józsefvároshoz, a tervezett beruházásáról azonban az egyeztetések jelenlegi szakaszában felelőtlenség lenne nyilatkozni”.

„Titokzatos” tereprendezési munkálatok kezdődtek november elején a Pólus és az Ázsia Center közötti üres területen. A Pólus bővítéséhez fenntartott óriástelek környékének lakói között elterjedt, hogy a hosszú ideje elhanyagolt területet a megszüntetésre ítélet józsefvárosi piac új helyének nézték ki. A XV. kerület - Itt lakunk blogon kisebb fajta nyomozás is elindult, hogy kiderítsék, "mi történik az üzletházak közötti területen".

A kínai piac, és vele a konténerváros, valamint a romló közbiztonság megjelenésétől tartó helyiek a napokban lakossági önvédő fórumot alapítottak, amelynek létrejöttéről Szilvágyi László, az LMP önkormányzati képviselője szerdán bejelentést tesz a XV. kerületi önkormányzat ülésén.

Szilvágyi az Indexnek azt mondta, a lakók körében azért okozott izgalmat a munkálatok megkezdése, mert gyanúsnak találták, hogy mindenki mindent cáfol, de azt nem árulják el, hogy ha nem piac, akkor mi épül majd. A képviselő szerint nem szüntette meg a bizonytalanságot az sem, hogy a területet bérlő Magyar-Ázsiai Piacüzemeltető Kft. vezetője korábban levelet írt a képviselőtestület tagjainak, amelyben kijelentette, „minden valóságot mellőz, hogy a józsefvárosi piac betelepülése miatt dolgozunk a szóban forgó területen, egyértelműbben fogalmazva: ez rágalom”. A levélből a képviselők sem tudták kihámozni, hogy mik a pontos tervek a Demján-birodalomhoz tartozó magántulajdonú ingatlannal kapcsolatban.

Kovács László, a Magyar-Ázsiai Piacüzemeltető Kft. üzemeltetési igazgatója az Index kérdésére elmondta, eddig azért nem tudtak a konkrétabb tervekről beszámolni a lakóknak, mert még folyik az előkészítő munka, valamint a kerülettel történő egyeztetés, ezért a jelenlegi stádiumban felelőtlenség lenne véglegesnek tűnő információkat kiadni. Kovács László leszögezte, egyelőre nem tisztázódott az sem, hogy a majdani „kereskedelmi és szórakoztató központ” – ez a beruházás jelenlegi megnevezése – ellentmond-e a kerület keretszabályozásának, ha azonban befejeződnek a polgármesteri hivatallal az egyezetések, azonnal tájékoztatni fogják a környék lakóit.

Kovács szerint eddig is igyekeztek megtenni mindent az érintetteket nyíltan tájékoztatása érdekében, de kommunikációs akadályokba ütköztek, amikor a környéken elterjedt a pletyka a VIII. kerületi piac betelepítéséről. A Kft. ügyvezetője leszögezte, cégének nincs köze a józsefvárosi piachoz. A „Magyar-Ázsiai” cégnév sem erre utal, Kovács szerint a névválasztás egyáltalán nem kell, hogy furcsa legyen egy olyan kerületben, amelynek kínai testvérvárosa van, és ahol kínai iskola, valamint bevásárló központ működik.

A terület ma is a ciprus TriGranit Holding Limited irányítása alá tartozó projektcég, a II. ütem Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdona, de a beruházást a Magyar-Ázsiai Piacüzemeltető Kft. végzi majd.