Nagykőrös elszakadna Pest megyétől

2012.11.29. 18:16
Népszavazás kiírását kezdeményezte Nagykőrös nyolc fideszes önkormányzati képviselője a Pest megyei város Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozása érdekében. A kezdeményezést a csütörtöki testületi ülésen jelentette be Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester – közölte Szapora István, az önkormányzat sajtóreferense.

A megyeváltáson kívül három közérdekű témában kérnék a lakosság véleményét. A népszavazási kezdeményezést tartalmazó ívet csütörtökön a testület további két tagja is aláírta (a város képviselő-testülete a polgármesterrel együtt 12 főből áll), a referendum kiírásáról a decemberi ülésen dönthetnek.

Az íven szereplő négy kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon? Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön? Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös város segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását? Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?

Czira Szabolcs polgármester korábban azt mondta, hogy sokak régi óhaja teljesülne, ha a 25 ezer lakosú település (egyben leendő járási székhely) a jövőben Bács-Kiskunhoz tartozna, mivel a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá.

A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, de maga az elszakadás csak 2014 tavasza után történne meg. Egy sikeres referendum miatt tehát nem kellene átrajzolni a mostani választási körzettérképet.