Rendőrök ellen nem nyomoznak Hatvanban

2012.11.29. 06:55

Az eddigi adatok nem utalnak rendőrök által elkövetett bűncselekmény gyanújára, így "ilyen irányú nyomozás elrendelésének a feltételei nem állnak fenn", mondta a Népszavának Kalmár Gyula megyei főügyészhelyettes a Hatvanban rendőrök és romák között történt múlt hét csütörtöki összetűzésről. Mint Kalmár Gyula elmondta: hivatali eljárásra a sajtóban megjelent vélemények sem adhatnak alapot.

Ügyészi vizsgálat egy rendőr eljárása miatt indul. Egy "aktívan ellenszegülő személy" ugyanis megütött egy intézkedő rendőrt, ezért "a sértett hivatalos személy eljárásának jogszerűségét" hivatalból ki kell vizsgálni, mondta Kalmár Gyula.

November 22-én a hivatalos tájékoztatás szerint kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak 12 embert Hatvanban. Miután az egyik elengedett férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről, a rokonok mintegy negyvenen a rendőrkapitányság épülete előtt gyülekeztek, és be akartak jutni a többi fogvatartotthoz.

A zúgolódók ellen ezután fellépett a rendőrség, a gyülekezők a közeli lakótelep felé menekültek, de a rendőrök oda is követték őket. A rendőrök gazsprayt használtak, volt, akinek kificamították a vállát. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szemtanúk egybehangzó állításaira alapozva arról számolt be, hogy nők és gyerekek is megszenvedhették a rendőri intézkedést.

A rendőrség közlése szerint a csoport hangadói garázda magatartást folytattak. Többen közülük azt kiabálták, hogy „Támadjuk meg a rendőrséget!” vagy  „Felrobbantjuk a rendőrséget!”. A rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt embert közterületen, később pedig egy embert egy közeli épületben elfogtak és előállítottak, áll a hivatalos közlésben. A rendőri intézkedés során egy ember az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy embert a mentőszolgálat szállított kórházba, mert a gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket.

Az ügyben hat ember ellen csoportosan elkövetett, a köznyugalmat súlyosan megzavaró., őket a bíróság már előzetes letartóztatásba is helyezte.