Őrizetbe vették a miskolci Szebb Jövőért tagjait

2012.11.30. 18:54

Pár perccel azután, hogy megalakult a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület miskolci szervezete, a rendőrség elő is állította annak tagjait, írja a boon.hu.

A miskolci Avas lakótelepre szervezett rendezvényen Jakab Péter, a Jobbik megyei elnökhelyettese jelentette be az egyesület miskolci szárnyának megalakulását. Terveik szerint ezután végig akartak sétálni a lakótelepen és szórólapokkal hívták volna meg a helyieket egy szombati lakossági fórumra. A sajtótájékoztatón az egyesület országos elnöke, László Attila arról beszélt, hogy már 50 településen szervezték meg az önvédelmi köröket.

A sajtótájékoztató után szórólapozásra induló fekete ruhás egyesületi tagokat a rendőrség igazoltatta és előállította őket, hiszen a jogszabályok a polgárőr tevékenység látszatát keltő tevékenységet is szankcionálják. Az ilyen cselekedet szabálysértésnek, míg ennek megszervezése már bűncselekmények számít.

A rendőrség végül közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétség elkövetésének gyanúja miatt egy embert, közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés elkövetése miatt pedig tizenhárom embert állított elő.

Az avasi lakótelepen legutóbb október közepén szerveztek vonulást radikális jobboldali erők. Akkor, mint ahogy arról az Index is beszámolt, a Jobbik által meghirdetett "Magyar Élet Menete" című vonulás ellen több szervezet is demonstrációval tiltakozott. A Jobbik tüntetésén Vona Gábor pártelnök is beszélt a nagyjából kétezer fős tömeg előtt. Az Index tudósítójának a megszólaltatott helyiek akkor azt mondták, nem értik, miért van ez a felhajtás, a közbiztonság sokat javult az utóbbi időben.