Kormányváltás után feloszlatná a parlamentet a 4K!

2012.12.01. 12:04 Módosítva: 2012.12.01. 12:11
Orbán csapdát állított az ellenzéknek, írta az MSZP-nek a 4K! A választási győzelem után alkotmányozás, majd új választás jönne a terveik szerint.

„Az ellenzéki pártok csak abban állapodjanak meg, amiben amúgy is mindenki egyetért, és ez a jogállam és a köztársaság helyreállítása. Ehhez azonban az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy az alkotmányozás után visszaadja a hatalmat a népnek.” – vázolta fel a 4K együttműködési irányát az MSZP-nek írt válaszlevelében a 4K! elnöke. Istvánffy András szerint Orbán Viktor csapdát állított az ellenzéki erőknek azzal, hogy különböző világnézetű pártok együttműködése tenné csak lehetővé a jelenlegi kormány leváltását.

„Az Orbán által kreált választási törvény szokatlan helyzetet teremt az állampolgárok számára. Eddig ugyanis, a kétfordulós választási rendszerben, az emberek először felhatalmazást adtak az általuk választott erőnek. A pártok csak ezután, valós támogatottságuk ismeretében és az emberek akaratának figyelembevételével állapodtak meg egymással a két forduló között. Most azonban anélkül kell megállapodnia az ellenzéknek, hogy ismerhetnék az emberek döntését.” – írta az elnök.

"Nincs értelme annak, hogy különböző világnézetű erők egymást tegyék tönkre az elhúzódó egyezkedésekkel, messzire hangzó veszekedésekkel, asztalcsapkodással, nyilvános üzengetéssel, zsarolásokkal, blöffök segítségével folytatott pozícióharccal, hátsó szobákban megkötött paktumokkal, mindazzal, amit az emberek jogosan utálnak a politikában" - teszi hozzá a 4K! elnöke.

Az MSZP együttműködne

A héten az MSZP elnöke az ellenzéki pártokat azzal a javaslattal kereste meg, hogy alakítsanak ki közös választási programot 19 szakpolitikai területen, majd közös jelöltekkel és listával vágjanak neki a választásoknak.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán jelentette be, a szocialisták szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel.

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg.

Mesterházy Attila csütörtökön Pécsen azt mondta, kedvezően fogadták az együttműködésre vonatkozó MSZP-s ajánlatot a párt által megkeresett demokratikus ellenzéki szervezetek. Közlése szerint a partnerségen alapuló tárgyalássorozattal kapcsolatos megkeresést egyetlen érintett szervezet sem utasította el, a válaszuk az volt, tárgyalnak arról, megbeszélik, és ez már biztató az MSZP számára.