no

Több helyen már havazik

2012.12.02. 10:07 Módosítva: 2012.12.02. 10:11

Az ország északkeleti harmadán legtöbb helyen esik valamilyen csapadék, az északi részeken főként hó formájában, máshol havaseső, eső a jellemző, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletesétől. Egyelőre azonban nem nagyon maradt meg a hó, bár a Duna-Tisza közén átmenetileg már érzékeltek néhány centis hóréteget.

Nyugaton és északon is több helyen vegyes halmazállapotú csapadék esik, de itt egyelőre nem jelentős a mennyisége. A nap további részében is borult lesz az ég, és a Dunántúlon egyre több felé fog esni.

Egy mediterrán ciklon alakítja az időjárást az országban, és lassan halad kelet-északkelet felé. A nyugati megyékben és az Északi-Középhegységben főként havazni fog, a csapadék pedig továbbhalad kelet felé. A Tiszántúlon és a keleti megyékben azonban inkább esőre számíthatnak. A nyugati területeken néhány centi hótakaró is kialakulhat, de öt centimétert meghaladó hó csak a magasabb hegyekben várható.

Megerősödik az északi, északkeleti szél, éjszaka a Dunántúlon pedig viharos széllökések is kialakulhatnak, de ezek várhatóan a 70 km/h-t nem haladják meg. A Dunántúl fölé hétfőn már szárazabb levegő érkezik, de keleten még estig borult maradhat az ég. Hétfőn délutánra a szél is mérséklődik.

Vasárnap napközben 2-7 fok várható, éjszakára pedig -2-+3 fok közé esik a hőmérséklet. Gyenge fagy a délnyugati határszélen, nyugati országrészben lehet. Hétfőn 2-5 fok valószínű napközben.