Orbán: Az alkotmányt meg lehet változtatni

2012.12.03. 15:19
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jön Orbán Viktor.

  • Lukács Zoltán (MSZP) kérdezi először Orbán Viktort. Arról beszél, hogy a Századvég csoport 3,1 milliárdról kötött szerződést különböző jogcímeken a kormánnyal. Titokban tartják a Századvég tanulmányait "ön ezt az átláthatóság élharcosaként biztos nem tudja". Lukács azt várja, hogy Orbán utasítson a Századvég tanulmányainak nyilvánosságra hozására, hogy tudják az emberek, ez a pénz mire ment el.

  • Orbán Viktor szerint fontos kérdésről van szó. A megfelelő színvonalhoz honnan gyűjtse be a tudást a kormány? Orbán azt ígérte, fele annyi elég lesz külső tanácsadásra mint amennyit az MSZP-kormány költött. "Még az egyötödénél sem tartunk". A baloldali kormány 18 milliárdot költött tanácsadásra, a mostani kormány pedig 3 milliárdnál tart. Mindent nyilvánosságra hozunk, amit megfogadtunk a tanácsok közül, az elvetett, vitákat hozó javaslatokat viszont nem kívánják kiadni.

  • Lukácsot elborzasztja, hogy nem hozzák nyilvánosságra azt, amivel nem értenek egyet. 1,5 milliárdot kapott közben a Nézőpont. Sorolja, hogy ennyi milliárdból hány pedagógust, tűzoltót, mentőautót lehet fizetni. Elfogadja, hogy kellhetnek tanácsadók, de nyilvánosságra kell hozni minden tanácsot.

  • Számolja ki Lukács az MSZP által tanácsra költött 18 milliárdról is, hány tanár bére. Amúgy a magyar jogszabályok meghatározzák, hogy mit kell nyilvánosságra hozni.

  • Volner János (Jobbik) kérdezi most Orbánt. Aggasztja a lejtmenet, amire a magyar gazdaságot taszították, most is megszorítások jönnek, mint az MSZP idején. 1506 milliárd forinttal nőtt a 2010-es választás óta az államadósság, miközben a nyugdíjpénzeket elvették. Mélyponton a beruházási ráta, menekül a magyar és külföldi tőke is, csökken a GDP. Idén fele annyi lakás épült mint 2010 első 9 hónapjában. Az infláció felpörgött. Csak a költségvetési hiányt tudja a kormány tartani, ám ehhez kivéreztetik a lakosságot. Hogyan fog növekedni a gazdaság? Tud Orbán egyetlen törvényt ami a magyar ipar fellendítését szolgálta?

  • Orbán: Számos alkalommal foglalkozott a magyar gazdaság fellendítésével a kormány. Világosan megmondtuk, hogy további megszorításokat nem fogunk végrehajtani és megőrizzük a nyugdíjak értékét. Nézze meg, mi folyik Európában, és ehhez képest Magyarországon növekszik a családtámogatás és értékállók a nyugdíjak. Az államadósságot pedig a GDP százalékában érdemes megállapítani. 2013-ban az EU-ban a legnagyobb arányban Magyarország csökkenti majd államadósságát. A kormány megalakulása óta Németországból 5 milliárd euró beruházás érkezett, tehát nem menekül a tőke.

  • Volner János szerint Orbán félrebeszél, mert nem mond egy törvényt sem ami a magyar ipari teljesítményt segítené. Csökken az ország teljesítménye, és a zsugorodó torta elosztásáról folyik mindig a vita, és nem az ipar fellendítéséről.

    Orbán szerint a magyar kkv-k beruházásai tényleg csökkennek sajnos, ebben nem vitatja Volner szavait. Csakhogy ezek devizában eladósodott vállalkozások, és ezért nem tudnak beruházni. Az állam viszont a családok, önkormányzatok és közintézmények kimentése után a vállalkozókat is kimenti majd a devizahitelek csapdájából.

  • Szabó Tímea (LMP) az Alkotmánybíróság döntését idézi, ami megsemmisítette a hajléktalanok büntetését sértő törvényt. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy ez nem életszerű, az önkormányzatoknak pedig meg kell hagyni a jogot, hogy kitilthassák a közterületeikről a hajléktalanokat. Ugye miniszterelnökként Orbán figyelembe veszi az Alkotmánybíróság döntéseit? Nincs kibúvó, kiskapu, a magyar demokrácia vastörvénye, hogy az AB ítéleteit el kell fogadni, szembesíti Orbánt egy régebbi kijelentésével.

  • Orbán Viktor azzal kezdi, hogy több fűtött szállás van most Magyarországon mitn ahány hajléktaklan van. A kormány erről gondoskodott, senkinek sem kell szabad ég alatt telelnie. Tiszteletben tartja, de életszerűtlennek is tartja az Alkotmánybíróság döntését. A megyei jogú városokban ezért nemzeti konzultációt indít a kérdésben. És ha a többség akarata eltér az AB ítéletétől, akkor úgy módosítják az alkotmányt, hogy ne lehessen alkotmány-ellenes a hajléktalanok kitiltása. Az alkotmány emberi alkotás, tisztelni kell, de életszerűnek is kell lennie. Az alkotmányt meg lehet változtatni.

  • Szabó Tímea szerint nem tartja Orbán tiszteletben az AB döntését, ha megváltoztatja az alaptörvényt ebben az ügyben. Szerinte a nemzeti konzultációk agyzsibbasztóak és feleslegesen drágák. A szegények ellen a szegénység ellen kellene küzdeni. "Ebben az országban 3 millió szegény ember él, segítsen rajtuk!"

    Orbán egyetért, hogy a hajléktalanság ellen küzdeni kell, és köszöni a karitatív szervezetek segítségét. Várja a javaslatokat, hogyan javítsanak a helyzetükön,. De nem lehet a nem hajléktalanok jogait sem csorbítani a hajléktalanok érdekében.

  • Hirt Ferenc fideszes képviselő is előveszi az akadálymentesítés ügyét, adatokat kér arról, hogy a szocialista kormány mit tett ezért, és mit tesz majd a mostani kormány.

    Soltész Miklós államtitkár jogosnak érzi a kérdést, a fogyatékossággal élők világnapján. Az előző kormány 15 milliárdot költött akadálymentesítésre, ebből sok ment hasznos célra, de sok olyanra is, ami felesleges volt. Például később bezárt intézmények esetében. EU-s pénzből a legfontosabb kormányhivatalokban 5 milliárd forintot költenek hamarosan komplex akadálymentesítésre. A jelnyelvi tolmácsolás állami támogatása is növekedett.

    Hirt örömmel fogadta a választ. Soltész államtitkár sorolja a sérült fideszes képviselőket (Hirt Ferenc is kerekesszékből mondta el felszólalását) és a hallássérültek segítésére szánt EU-s keretet mondja ki: 540 millió forint

  • Steiner Pál (MSZP) a vasárnapi tüntetést hozza elő. Idézi Gyöngyösi Máté javaslatát a zsidók listázásáról, majd felidézi Németh Zsolt külügyi államtitkár akkori válaszát is, aki szerinte túl puha volt, amikor csak annyit mondott, hogy nem támogatja az ilyen lista összeállítását. Steiner szerint gyáva volt, nem alkalmas Németh a feladata elvégzésére, Orbán váltsa le.

  • Orbán Viktor visszautasítja a Némethet ért kritikát. Németh egész pályafutásában kiállt a kisebbségek és elnyomottak mellette. Orbán megköszöni Rogán Antalnak, hogy képviselte az egész kormányoldalt a vasárnapi rendezvényen. Orbán egyetért abban, hogy vállalhatatlan volt Gyöngyösi felvetése. "Ameddig ezen a helyek állok, Magyarországon senkit sem érhet bántódás hite, meggyőzőséfe vagy számrazása miatt" ígéri, majd hozzáteszi "Mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat." Felszólalását hosszú taps követi.

  • Steiner Pál arra kéri Orbánt, hogy a kettős beszédet hagyja abba. Emlékeztet, hogy Orbán 2010-ben Rogán Antalt az önkormányzati választásokon a Jobbik is támogatta. És szavak helyett tetteket vár Orbántól.

    Orbán Viktor személyesen válaszol: "egyszer önt megtámadták származása miatt, én akkor biztosítottam, hogy rám mindig számíthat, hogy megvédjem. Bármit is mond, rám továbbra is mindig számíthat!"

  • Z. Kárpát Dániel azért aggódik, mert csökkenni látszik az EU-támogatások kerete a következő ciklusban. És közben a tagállamok szuverenitása is csökken, szuperállam jön. Brüsszel még mélyebben beleszólhat majd a költségvetésünkbe. "A magyar emberek nem erre az együttműködésre szavaztak" - mondja az EU-csatlakozásról szóló népszavazásnak. "Emberi erőforrás-szivattyú"-nak nevezi a kivándorlást.

  • Orbán szerint komoly és fontos kérdések keveredtek össze, de ezeket két percben nem lehet megbeszélni. Ezért arra reagál, hogy arról az EU-ról szólt-e a népszavazás, amely most rajzolódik ki. A válasz az, hogy "nem". Fiskális paktum, bankadó stb. még a horizonton sem volt. De mit lehet ilyenkor tenni? Egy új népszavazás után egy évvel megint megváltozna a helyzet. Ezért a kormány minden frakcióval teljesen nyíltan tárgyal, és minden csúcs előtt tájékoztatom önöket. Az új alkotmányban pedig benne van, hogy a fizetőeszköz a forint, vagyis csak kétharmaddal lehetne csatlakozni az eurózónához.

  • Z. Kárpát Dániel arra kíváncsi, hogy szükségesnek érzi-e Orbán az egész országot megkérdezni az EU-tagságról, vagy legalábbis a csatlakozási feltételek egyes fejezeteiről. "Őseink nem azért harcoltak ezer évig a szabadságunkról, hogy önök ezt feladják."

    Orbán szerint helyes volt az EU-ba belépés. Az EU alapszerződésének modósítását viszont nem támogatja a kormány. Belül kell védeni a magyar érdekeket. "Maradunk és harcolunk".

  • Szabó Rebeka (LMP) a szombati kajászói gazdagyűlésről beszél. Kajászón egyetlen gazda sem nyert földbérleti pályázaton, hanem a felcsúti polgármester győzött. A gazdák pert indítanak. "Az önök új földesurai megpróbálják elkergetni a gazdákat apáik földjéről". Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy juhászt lehetetlenít el. Nyerges Zsolt érdekeltségének adnak földet a Dél-Balatonnál.

  • Budai Gyula államtitkár válaszol. Szerinte az LMP és a Jobbik versenyt fut, hogy törvénytelenségre vegyék rá a kajászói gazdákat. "Ami összetartozik, az összenő" - mondja az LMP-ről és a Jobbikról. Budai szerint a jogszabályokat kell betartatni, nem a jobbikos Magyar Zoltánnal versengeni.

  • Szabó Rebeka szerint valótlanságot állít Budai, és csak magát okolhatja a kormány, hogy az összes parlamenti pártot felháborítja. A konkrét kérdésre meg nem válaszolt Budai, és a kajászói gazdák maguk találták ki a földfoglalást és bírósági pert is indítanak. És az LMP pert nyert, hogy ki kell adnia földalapnak a pályázatokat.

    Budai arra emlékeztet, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak. Megismétli, hogy nem kellett volna földfoglalásra biztatni az embereket. "Miért nem jó tanácsot adtak?" - kérdezett vissza.

  • Harangozó Gábor (MSZP) Orbán Viktorhoz fordul. A legutóbbi EU-csúcsról beszél, ami előtt azt mondta Orbán, hogy harcolni megy. Holott Harangozó szerint a szövetségesekkel nem harcolni hanem tárgyalni kell. A kokik és sallerok bumerángként hullanak vissza. Az MSZP-kormány idején a második legnagyobb EU-támogatási keretet sikerült kiharcolni, most viszont 30 százalékkal csökkenhet az ide járó EU-s pénz. Ez szerinte Orbán politikájának a kudarca.

  • Orbán Viktor kezd belefáradni, hogy olyanoknak válaszoljon, akik azt sem tudják, hogy mi fán terem az EU. Azt javasolja, hogy Kovács Lászlóhoz forduljon, akivel a magyar nemzeti érdekekért szót lehetett érteni. De ami most történik, az nem erről szól.

    Harangozó szerint hiába akarja őt Orbán kioktatni, ezt a kudarcot Orbán hozta össze, és ő is fog érte megfizetni. Lakásfelújítási programot javasol, hogy az összes EU-s pénzt el lehessen költeni határidőre. "Ne a haveroknak tegyen jót, hanem végre az emberek életét tegye jobbá."

    Orbán erre nem akart reagálni, nem élt a viszontválasz jogával.

  • Mile Lajos (LMP) a kormány és a multik közötti megállapodásokat firtatja. A globális piacba beágyazott cégeket támogatja szerinte a kormány, olyan cégeket, amelyek import alapanyagból exportra termel, lényegében összeszerelő üzemek ezek. Szijjártó Péter egy korábbi beszédéből idéz, amelyben a Hankookot támadta, miközben a kormány most újabb kedvezményt ad a koreai gumigyárnak. Miért a multikat támogatják? Milyen szempontok alapján nyújtanak támogatásokat?

  • Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, aki szerint nem jó szembe állítani a multikat és a hazai kkv-ket. Inkább össze kellene kapcsolni őket. Éppen ez számít, amikor eldől, hogy a kormány mely vállalatokkal köt stratégiai megállapodást, mennyi a magyar beszállító. A beruházások nagysága, további bővítés az egyik fő szempont. A másik, hogy milyen ágazatban vannak, mennyire a termelő szektorhoz kapcsolódnak. A szakképzésre is sokat költ a Hankook, említette a konkrét példát.

  • Mile azt mondja, nem akarta élesen szembeállítani a multikat és kkv-kat. De a kormány szerinte nem elvszerű, hiszen egyszerre vetett ki chipsadót és kötött megállapodást a Coca-Colával. És a kkv-k támogatására is szükség van.

    Cséfalvay szerint buta vita, hogy a támogatáspolitikában a kicsiket és nagyokat kijátsszák egymás ellen.

  • Mirkóczki Ádám (Jobbik) a miniszterelnökhöz fordul. A cigányság integrációjáról szóló két héttel ezelőtti vitanapot idézi. Sajnálja, hogy Orbán Viktor nem vett részt ezen. Szerinte csak a Jobbik javaslatai voltak jelentősek, és többet közülük a kormánypártiak is támogattak. Az azóta eltelt időszak alapján szerinte a probléma csak eszkalálódik. Szerinte minden adófizető érintett. Azt kérdezi, hogy a vitanappal megoldottnak tekinti-e Orbán a problémát.

  • Orbán Viktor szerint a vitanap kultúrája még töredékes. Nem tudjuk, hogy mi végre történt. Kellene összegzés, parlamenti határozat vagy valamilyen dokumentum egy-egy vitanap után, de ez a képviselők dolga. A legutóbbi két vitanapról a kormány készít összesítést, megvizsgálja mit lehet befogadni, és akkor lehet a jó javaslatokból kormányzati akcióterv. De még a vitanapok igazi értelmüket nem nyerték el.

  • Mrikóczki szerint eseti bizottság felállítása kellene most. Mert szerinte számos célban egyetértett a Jobbik és a kormány. Ha nem lesznek lépések, akkor a vitanap csak pótcselekvés volt. A bizottság a cigány - magyar együttélést vizsgálhatná.

    "Megfontoljuk" - válaszolta Orbán Viktor.

  • Vége az azonnali kérdések idejének, ezzel az élő közvetítést befejezzük.